Ako by mal vyzerať letný jedálniček? Nezabudnite na ovocie, orechy a pozor na...

Strava má byť v letných mesiacoch vyvážená a pestrá, dôležité je tiež dopĺňať vitamíny.

12.07.2022 15:28
zdravá strava, ovocie, zelenina, bielkoviny Foto:
Slnečné žiarenie, najmä pri opaľovaní, spotrebúva antioxidanty v organizme. Mnohé je možné doplniť stravou, ktorá je bohatá na vitamíny A, C a E.
debata

Jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zime.

Čo jesť?

Strava by mala obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov, strukovín a tiež ovocia a zeleniny, najmä sezónneho. Ovocie a zelenina obsahujú množstvo výživových zložiek, ako sú vitamíny a minerály, ktoré je v lete dôležité dopĺňať. V strave by mali byť menej zastúpené jedlá a potraviny bohaté na tuky a jednoduché sacharidy.

Pozor na hygienu

„Zvýšenú opatrnosť venujte tzv. epidemiologicky rizikovým potravinám, najmä pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi,“ varuje ÚVZ. Medzi tieto potraviny patrí napríklad zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky alebo pokrmy pre dojčatá a deti. Výrobky z mäsa, vajec či mlieka by sa mali konzumovať len dostatočne tepelne spracované, pri skladovaní jedla je tiež dôležité dodržiavať predpísanú dĺžku a teplotu.

Vitamíny dodá telu ovocie aj orechy

Slnečné žiarenie, najmä pri opaľovaní, spotrebúva antioxidanty v organizme. Mnohé je možné doplniť stravou, ktorá je bohatá na vitamíny A, C a E. Vitamín A obsahuje napríklad mrkva, paradajky, maliny či ryby, vitamín C sa nachádza v ríbezliach, jahodách či citrusoch a vitamín E napríklad v rastlinných tukoch, olejoch, zelenine alebo orechoch.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #strava #vitamín #jedálniček

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...