Vyhnúť sa chorobám z jedla? Hygiena je základ, tieto zásady by ste mali poznať

Riziko ochorení z potravín sa dá znížiť dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad, napríklad dôkladným varením či skladovaním potravín pri bezpečnej teplote.

08.07.2022 08:59
mlieko, alergia, intolerancia, dieťa, bolesť... Foto:
Pri konkrétnych potravinách je nutné dodržiavať jasné zásady, v horúcom letnom počasí azda ešte viac než inokedy.
debata

Aké sú hlavné zásady prevencie, aby ste po konzumácii konkrétneho jedla neskončili s nepríjemnou črevnou virózou, hnačkami či nebodaj niečím horším?

Jednou (azda najdôležitejšou) z nich je udržiavanie čistoty. Ako uviedla Katarína Kromerová zo sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, nebezpečné mikroorganizmy možno nájsť v pôde, vode, u zvierat či u ľudí. „Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie. Aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom,“ skonštatovala.

plank, planking, tréning, žena, cvičenie Čítajte viac Čo sa stane s vašim telom, ak budete plankovať a koľko je potrebné vydržať?

Ruky sa majú umývať pred manipuláciou s potravinami či po použití toalety. „Umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál. Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami,“ dodala.

Kromerová odporúča tiež oddeľovať surové a uvarené jedlá. Surové potraviny, najmä mäso, hydina a morské živočíchy môžu podľa nej obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné pokrmy.

káva Čítajte viac Z akého množstva kávy už 'tečú' nervy?

Ľudia majú byť dôkladní aj pri varení a ohrievaní jedál. „Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 stupňov Celzia môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť na konzumáciu,“ priblížila.

Kromerová zdôraznila, že na zníženie rizika by sa mali potraviny skladovať pri bezpečnej teplote, v prípade uvarených jedál v teplote pod päť stupňov Celzia. Pred servírovaním je zase jedlo potrebné udržovať v teplote viac ako 60 stupňov Celzia. „Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod päť stupňov alebo nad 60 stupňov Celzia, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje,“ uviedla.

V rámci prevencie je podľa nej dôležité používať zdravotne bezpečnú vodu a suroviny. „Suroviny vrátane vody a ľadu môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách,“ ozrejmila.

Video
VIDEO: Mať rakovinu v pravej časti hrubého čreva je horšie, tvrdí docent Martin Huorka
debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #prevencia #jedlo #otrava jedlom #mikroorganizmy

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...