Čo môžete urobiť pred spaním, aby ste sa dobre vyspali?

Patríte k ľuďom, ktorí si vysilení ľahnú do postele, ale spánok nie a nie sadnúť na ich viečka? Telo je unavené, ale hlava akoby sa bránila prejsť do pokojného režimu. Ak máte pocit, že sme začali rozprávať práve váš príbeh, tak pre vás máme aj pokračovanie so šťastným koncom. V podobe super tipov, ako zaspávať lepšie a rýchlejšie.

14.07.2022 09:40
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Ako sa vám spalo pri otvorenom okne?
debata

Vhodné činnosti

Spánok málokedy príde ako keď vypnete motor na aute. Preto je na lepší spánok a rýchlejšie zaspávanie vhodnejšie zvoliť si tie správne aktivity, ktoré doktor Mehwish Sajid označuje ako spánkovú hygienu. Vyskúšajte ich a uvidíte efekt. Navyše aktivít vedúcich spánku je celá plejáda, takže nepôjde o rutinu, ale celkom zábavné aktivity.

Knihy

Sú stále skvelou možnosťou ako vhodne zaspať. Ideálne je však svietiť si teplým svetlom do 3000 kelvinov. Určite sa vyhnite studenému a modrému svetlu. Zapojenie fantázie pri čítaní upokojuje myseľ. A vy tak zaspíte lepšie aj pokojnejšie.

Ochlaďte si priestor

Uistite sa, že prostredie na spánok je chladné a tmavé. Na to môžete použiť napríklad vetranie alebo klimatizáciu. Pomocou nej je možné na spánok ideálnych 18 stupňov Celzia udržiavať aj počas leta. Navyše klimatizácie pod 30 decibelov prakticky nepočuť. Pomôže vám aj tieniaca roleta, alebo nepriehľadné a svetlo nepriepustné závesy.

spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ, stres, vstávanie Čítajte aj Nápoje, ktoré vám pomôžu zlepšiť spánok

Buďte počas dňa aktívny

To znamená, že sa snažte sa nespať neskoro popoludní. Najlepšie je počas dňa si dopriať aspoň 30 minút fyzickej aktivity. Vďaka tomu rozprúdite krv aj lymfu a v konečnom dôsledku budete príjemne unavený aj telesne, nielen psychicky. To spánku výrazne pomôže. Aktívnu fyzickú činnosť však ukončite najneskôr dve hodiny pred spaním.

Pozor na nápoje

Obmedzte kofeín v popoludňajších hodinách (vrátane kávy, limonády, energetických nápojov a čokolády). Pretože fakt, že telo odbúrava kofeín štyri hodiny je mýtus. Niekomu trvá metabolizovať kofeín z espressa hodiny, niekomu aj osem. Pretože každý organizmus je iný a je vhodné poznať, koľko potrebujete času na elimináciu kofeínu a podľa toho (ne)piť kofeínové nápoje. Zdržte sa užívania nikotínu alebo pitia alkoholu štyri až šesť hodín pred spaním, pretože môžu viesť k ťažkostiam so zaspávaním alebo častému budeniu sa počas noci.

Vyberte si správne jedlo

Nejedzte veľké jedlo a už vôbec nie ťažké tesne pred spaním. Ak pociťujete hlad, dajte si ľahké občerstvenie. Tesne pred spaním obmedzte aj príjem tekutín, aby ste sa uprostred noci nezobudili na toaletu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #spánok #knihy #fyzická aktivita #spálňa #kvalitný spánok #polospánok

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...