5 dôvodov, pre ktoré „tam dole“ nevoniate dobre

Každá žena sa chce cítiť sviežo a „fresh“. To však nejde, ak tam dole cítite, že to nie je všetko úplne komfortné. Vagína by nemala mať výrazný zápach ani vôňu. Preto ak sa objaví, je potrebné skúmať pôvod. Niekedy je možné ho odstrániť zmenou stravy, niekedy bude potrebné zájsť k lekárovi.

01.07.2022 10:50
gynekologička, gynekológia, žena, vyšetrenie,... Foto:
Veľmi častým vinníkom zlého zápachu je bakteriálna vaginóza.
debata (1)

Infekcia

Nemusí ísť o nič vážne. Možno ste sa len kúpali vo vírivke, alebo použili zle vypratý uterák. A problém je na svete. „Infekcia predstavuje najčastejší dôvod, pre ktorý sa zmení atraktívna vôňa pošvy na nie veľmi príjemnú,“ hovorí sexuologička Emily Morse- v takomto prípade stačí len párdňové preplachovanie bežnými prípravkami, ktoré kúpite aj v lekárni a zápach by mal byť minulosťou. Ak sa zhoršuje, bude potrebné navštíviť lekára a nasadiť antibiotiká.

Sexuálne prenosné choroby

Ak si všímate zmeny nielen vo vôni, ale aj vo vaginálnom výtoku a ste po dobrodružnej afére, je na čase zbystriť pozornosť. Môže ísť síce o infekciu, ale ak zápach neprechádza do pár dní, môžu to byť následky nezodpovednosti. „Nepríjemné pachy spojené so zmenami farby vášho výtoku môžu byť znakom pohlavne prenosnej choroby,“ hovorí Morse. Takže ak zápach pretrváva, je to dôvod putovať na gynekológiu.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte aj Cvičenie sľubuje svaly i duševnú formu

Sexuálne doplnky

Zmenený pach vašej vagíny sa dokonca môže objaviť aj pri zmene sexuálneho náčinia. Skúšali ste nový lubrikant? Nové kondómy? Dokonca aj nová sexuálna hračka môže dočasne zmeniť vašu intímnu vôňu. Preto ak napríklad ráno cítite inú vôňu, na akú ste zvyknutá práve po novom teste doplnkov, pokojne hoďte starosti za hlavu. Všetko sa veľmi rýchlo upraví nazad do pôvodnej formy.

Kvasinková infekcia

„Veľmi častým vinníkom zlého zápachu je bakteriálna vaginóza, ktorá je v podstate len premnožením prirodzene sa vyskytujúcich baktérií, ktoré žijú vo vašej vagíne,“ hovorí Morse. Kvasinkové infekcie môžu tiež vydávať „kvasinkový“ zápach spolu s vašimi prirodzenými pachmi. Tie sa dajú vyliečiť antibiotikami a voľnopredajnými roztokmi.

Nevhodná strava

Už viete, že napríklad cibuľa a cesnak, či brokolica a špargľa ovplyvňujú váš dych, ale aj vôňu potu a prirodzene aj sekrétov vo vagíne. Ale nie je to len o zložení stravy. Morse tvrdí, že spôsob, akým tam dole voniate ovplyvňuje aj trávenie. Gastrointestinálne ťažkosti môžu kaziť vašu intímnu vôňu. Ak to spozorujete skúste vynechať biele škroby, lepok, cukor a mliečne výrobky.

VIDEO: Čo by sa stalo, ak by neexistoval orgazmus?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zápach #bakteriálna vaginóza #erotické hračky #vaginálna infekcia #vaginálny výtok #sexuálne choroby #mall.tv

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...