Kúpanie sa v lete môže skončiť aj nepríjemnou infekciou. Čítajte, ako jej zabrániť

Sezóna kúpania sa je pre mnohých dôvodom na radosť. Ale niekedy sa k nej pripoja aj neočakávané problémy v podobe infekcií močových či pohlavných ciest. Ako im zabrániť?

24.06.2022 11:00
plavky, leto, kúpanie, kúpalisko, Foto:
Zápaly močových ciest spôsobené kúpaním? Mal by ich zvládnuť aj všeobecný lekár, niekedy však treba vyhľadať špecialistu - urológa.
debata

Ako upozorňujú odborníci, dôležité je obmedziť riziká na minimum, aby ste potom nemuseli dni či dokonca týždne tráviť s nepríjemným pocitom, výtokom, zápalom či svrbením v oblasti od pása nadol. Pred tým, ako vyrazíte schladiť sa do bazéna či jazera, vedieť by ste mali vedieť.

Výskyt nebezpečných baktérií

Nájdete ich skôr v termálnych teplých vodách, keďže jazerá a umelé vodné plochy majú zvyčajne chladnejšiu vodu a tak sa v nich množí menej baktérií spôsobujúcich riziko infekcie. V jazerách sa však môžu nachádzať sinice alebo iné mikroorganizmy, aj na ne si treba dávať pozor. Pri kúpaliskách sa predpokladá dôkladná kontrola a pravidelné sledovanie a úprava vody – ak je však bazén preplnený, riziko sa zvyšuje.

lekár, urológ, inkontinencia, únik moču Čítajte viac Urologička o hyperaktívnom mechúre: Keď musíte často a okamžite

Čo zvyšuje riziko infekcie

Faktory, ktoré zvyšujú riziko nakazenia, sú príliš chladná voda, prievan, sedenie na studenom povrchu, ideálne prostredie pre množenie sa baktérií vytvára i zvyk ponechať si na sebe mokré plavky.

Čo všetko nám hrozí

„U žien sa prejavujú nákazy ako zápaly močového mechúra, močovej trubice, často združené s gynekologickými zápalmi. U mužov najčastejšie ide o zápaly predkožky, prostaty, prípadne semenníkov. V prípade, ak sa ochorenie nezachytí včas, môžu sa rozvinúť zápaly obličiek, prípadne ochorenia majú zdĺhavejší a komplikovaný priebeh,“ upozornila urologička nemocnice v Handlovej Viola Filipovičová.

Kto je ohrozená skupina

V tomto prípade odpoveď asi nepoteší ženy. Vzhľadom na kratšiu močovú trubicu a blízkosť pošvy a konečníka k vonkajšiemu ústiu močovej trubice je riziko infekcie u nich väčšie. Infekcia močových ciest sa tiež častejšie vysktne u diabetikov, alebo osôb so zníženou imunitou. Tretiu skupinu tvoria ľudia s nízkou úrovňou hygieny.

Video
VIDEO: O problémoch močového ústrojenstva s odborníčkou – urologičkou Nikoletou Lédererovou.

Prevencia

Ak je reč o tom, že ľudia s nedostatkom hygieny sú rizikovou skupinou, potom asi poznáte odpoveď na otázku: Ako preventívne konať proti infekcii močových ciest pri kúpaní. Odborníci radia dôkladne sa osprchovať po každej návšteve bazéna – ak je to možné v prípade jazera, tak isto s tým netreba otáľať. Dobré je tiež mať so sebou dvojo plaviek a po kúpaní sa prezliecť do suchých plaviek. Medzi ďalším namočením sa by mali mokré plavky na priamom slnku vyschnúť a takto je možné využiť pár počas celého dňa. Ak to nie je možné medzi jednotlivými kúpaniami, na záver dňa je vyslovene žiaduce dôkladne sa osprchovať. Ideálne intímne partie umyť aj antibakteriálnym mydlom.

Informovanosť

Ak je to možné, je dobré mať tiež prehľad o tom, do akej vody sa idete okúpať. Výskyt siníc alebo mikroorganizmov v jazerách je možné skontrolovať v prípade väčších a známejších vodných plôch aj online, čo sa týka kúpalísk a prameňov tiež je vždy dobré pozrieť sa na stav ich vody, prípadne komentáre aj odporúčania na internete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #močové cesty #kúpanie #termálna voda #riziko

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...