Z ktorých jedál sa lepí tuk na chrbát?

Tukové zásoby na bruchu dokážu poriadne znepríjemniť život. O niečo menej je na prvý pohľad vidno tie, ktoré sa nenápadne ukladajú na chrbte a zbaviť sa ich nie je vôbec jednoduché. Čo vlastne vieme o tomto druhu tuku?

09.07.2022 13:00
potraviny, chute, žena, lyžička, zmrzlina, jedlo Foto:
Pridaný cukor je v podstate akýkoľvek druh jednoduchých cukrov.
debata

Je ich viac, ako si myslíme

Poznáme viac druhov tuku, ktoré špatia našu postavu. Podkožný tuk sa nachádza pod najväčším telesným orgánom, kožou. Druhý druh, viscerálny tuk, obaľuje telesné orgány a ohrozuje naše zdravie. Okrem toho poznáme aj takzvaný chrbtový tuk. Hoci sa nám to nemusí páčiť, pri nepravidelnom pohybe a horšej životospráve sa mu nedokážeme vyhnúť. Tento pojem často používa Molly Hembreeová, ktorá sa radí medzi popredných svetových výživových expertov. Chrbtový tuk podľa nej vzniká kombináciou mnohých zlozvykov, ale pri ukladaní ho povzbudzuje tiež genetika a telesná kompozícia. Negatívom tohto tkaniva je to, že rovnako znepríjemňuje život ženám i mužom. Niektoré druhy potravín majú väčší vplyv na nárast tuku na chrbte a odborníci navrhujú, aby sme sa im vyhli.

Sladkosti vedú k obezite

K najväčším nepriateľom štíhlej línie a najlepším „kamarátom“ tuku na chrbte zaraďujeme sladkosti a potraviny s obsahom cukru. „Pridané cukry, ktoré nájdeme na etikete potravín sa nachádzajú v cukrovinkách, a to od zmrzliny až po rôzne druhy pečiva. Poskytujú však minimálny prínos pre ľudské zdravie. Gram cukru obsahuje štyri kilokalórie,“ vysvetľuje pre portál everydayhealth.com spomínaná expertka na výživu. Ako ďalej zdôrazňuje, medzi nadmerným príjmom pridaného cukru a prírastkom hmotnosti existuje priama súvislosť. Strava, ktorá obsahuje pridaný cukor vedie k nárastu váhy v podstate kdekoľvek na tele, chrbát nevynímajúc.

Koľko je už príliš?

Pre lepšiu predstavivosť, pridaný cukor je v podstate akýkoľvek druh jednoduchých cukrov. Ide o disacharidy, ktoré sú zložené z dvoch molekúl cukru, napríklad glukózy a fruktózy. Keďže cukor má vysokú koncentráciu, pôsobí na telo vo vyššom množstve ako jed. Odborníci upozorňujú, že dospelí by mali konzumovať menej než 50 g tejto látky denne. Všetko nad túto hranicu vplýva na zväčšenie zásob tuku, a to aj na chrbte. Do pridaného cukru sa nepočíta ten, ktorý tvorí prirodzenú súčasť potravín.

fotoambio, miriama šinglerová, spanok, Čítajte aj Poznáte pravidlá správneho spánku? Verte, nie je to jednoduché

Z alkoholu sa viac priberá v teplých mesiacoch

Netreba zabúdať, že priberanie je podmienené aj nadmerným pitím alkoholu. Etanol obsahuje mnoho prázdnych kalórií. To znamená, že energiu z týchto nápojov nevieme využiť. Keďže ľudské telo musí spracovať nadbytočný príjem energie, dokáže si pomôcť len tým, že ju uloží do tukových zásob. Pre ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť tuku na chrbte platí, že k alkoholu by mali „privoňať“ len výnimočne. Alkohol dokáže pokaziť postavu najmä v letných mesiacoch, keď počas dovolenky popíjame viac piva, vína či destilátov. V kombinácii s nedostatkom pohybu a oddychovaním na pláži či pri jazerách dochádza k priberaniu.

Takto je to s pečivom

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že cukor a alkohol sú typickými nepriateľmi štíhlej postavy, zabúdať netreba ani na menej nápadné a približne rovnako škodlivé potraviny. I keď v súvislosti s ryžou či pečivom neradi počúvame o ich negatívnom vplyve na ľudské telo, netreba to podceňovať. Medzi typické potraviny, ktoré sa podpisujú pod ukladanie tuku na chrbte patria takzvané biele pečivo, kukurica a ryža. Ide tiež napríklad o potraviny, ktoré sa z nich vyrábajú. Vo všetkých týchto prípadoch je rozhodujúce spracovanie. Každé zrno obilniny má obal, ktorý tvorí vláknina. Pri mletí a výrobe klasickej múky sa však obal (šrot) odstráni. Sacharidy, ktoré sa nachádzajú v týchto potravinách sa rýchlejšie dostávajú do krvi a majú vplyv na priberanie. Naopak, celozrnné potraviny s vlákninou spomaľujú vstrebávanie cukru a zlepšujú trávenie. K typickým múčnym potravinám, z ktorých sa priberá patria hamburgerové žemle, slané krekry a biela ryža. „Veľké množstvo rafinovaného cukru v pečive a málo celozrnného pečiva ohrozuje výživu a zvyšuje u nás pocit hladu, čím sa udržiava cyklus prejedania sa a priberania,“ hovorí Hembreeová.

Staré „dobré“ čipsy

Chutia skvele, ale neprospievajú našim postavám. Zemiakové lupienky majú lahodnú slanú chuť, ale kombinujú v sebe veľké množstvo sacharidov a rastlinných tukov. Ide tak o dvojnásobnú dávku nevyužiteľnej energie, ktorá končí v zásobách tuku na bruchu, bokoch či chrbte. Pri nadmernej konzumácii takzvaných čipsov dochádza k priberaniu na kritických miestach na tele. Pri vysmážaní zemiakových lupienkov sa tvoria nebezpečné trans-mastné kyseliny. Je to druh tuku, s ktorým si naše telo nevie poradiť a uloží ho automaticky do podkožného tkaniva.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s Luciou Okoličányovou, prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walking a cvičiteľkou a fyzioterapeutkou Darinou Polášovou o tom, prečo sa Slováci nehýbu, čo nás pripútava do sedačiek a ako to zmeniť, aby sme sa stali ohybnejšími a zdravšími.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #životospráva #prázdne kalórie

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...