Účinné nástroje, ako sa zbaviť stresu prakticky okamžite

Zamestnávatelia často v ponukách práce žiadajú vysokú odolnosť voči stresu a schopnosť pracovať v stresovom prostredí. Na druhej strane stres je ako fajčenie. V dlhodobom pôsobení dokáže zabíjať. Preto je lepšie sa mu vyhnúť a ak sa objaví, zraziť ho na kolená. Často to nie je ani zložité.

26.06.2022 13:00
spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ,... Foto:
Vstávanie uprostred noci je často reakciou organizmu na stres.
debata

Neriešte, ako veci dopadnú

Psychologička Chloe Carmichael odporúča, aby sme prestali myslieť na to, ako veci dopadnú. Pretože stres je obvykle práve reakciou na hrozné predstavy. Jednoducho čo môžete urobiť urobte a neriešte čo sa stane. Rovnako tak ak niečo ovplyvniť nemôžete, tiež je zbytočné sa tým stresovať. Preto si tento princíp zápasu so stresom stojí za to osvojiť.

Svoj stres pomenujte

Jednou z hlavných priorít v zápase so stresom je pomenovať svojho úhlavného nepriateľa. „Označovanie nám pomáha externalizovať stresor,“ hovorí Carmichael. Povedané ľudskou rečou, ak vieme, čo nám robí zle, môžeme sa na vec zamerať a jednoducho sa od nej snažiť oslobodiť. Je to veľmi účinná metóda.

oko, oči, zrak Čítajte aj Zhoršuje sa vám zrak? Skúste tipy, ako získať späť ostré videnie

Každý deň cvičte aspoň 20 minút

Problém stresu je, že nepominie po stresovej situácii. Výsledok? Stresové hormóny zaplavujú telo ešte dlhé hodiny. A potom príde stres nový a koliečko sa znovu rozbieha. Telo je tak prakticky stále v stave pohotovosti. Ak však niečo eliminuje stres, tak je to cvičenie. Podľa American Heart Association (AHA) môže znížiť váš krvný tlak, zlepšiť spánok a dodať vám viac energie. „Dokonca aj 20-minútová prechádzka, beh, plávanie alebo tanec uprostred stresujúceho obdobia dokážu mať okamžitý účinok a priniesť úľavu, uzatvára výskum asociácie.

Zasmejte sa

Spomeňte si, kedy ste sa naposledy dobre zasmiali. Zrejme to bolo už dosť dávno. Avšak ak máte smiech, nemáte stres. „Ľudia často držia na tvári veľa stresu a smiech zvládne zmierniť toto napätie,“ uvádza Chloe Carmichael. Ako trik radí prečítať si pár vtipov, alebo sa jednoducho začať smiať. Aj keď nasilu. Možno si budete pripadať trápne, ale výsledok je extrémne uvoľňujúci. Stres pominie a skutočne to za to stojí. Pokojne vyskúšajte aj zatvorení v kúpeľni. Nikto o tom vedieť nemusí.

Začnite sa venovať umeniu

V magazíne Art Therapy zverejnili prieskum, ktorý uvádza, že tvorba umenia počas 45 minút výrazne znížila hladiny kortizolu v slinách 39 ľudí. To znamená, že umelecká tvorba znižuje stres. Dajte sa na maľovanie, vyrezávanie, spev, klavír, čokoľvek. Nemusíte byť majstrami, ale pomôžete sami sebe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #stres #umenie #dýchanie #smiech #hladina stresu

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...