Tréner radí: Toto je šport na postavu do plaviek

Dvíhanie závaží, behanie, cyklistika či iný druh športu? Otázka, pred ktorou stojíme niekoľko mesiacov do začiatku leta. Vytúženú, štíhlu postavu dokáže rýchlo zabezpečiť ešte jeden zaujímavý druh cvičenia. Čoraz viac populárny sa aj pre ženy stáva silový tréning. A prináša rýchle výsledky v podobe spevneného a štíhleho tela.

14.06.2022 00:00
Edo Majerczak, zena, trening, Foto:
Do toho: Silového tréningu sa netreba báť, zlepší vzhľad a vybuduje postavu akurát tak do plaviek.
debata

Žiadna nuda

Pomyslenie na činky, nudné a monotónne tréningy nás môže odradiť od plánovaného cieľa. Do popredia sa v súčasnosti dostáva o čosi zaujímavejší druh športu, ktorý je plný dynamiky, sily a nápaditosti. Vyžaduje si však nielen záujem tých, ktorí si túžia vylepšiť postavu, ale aj odborný dohľad profesionálneho trénera. Výsledky však na seba nenechajú dlho čakať. Pre lepšiu predstavivosť, v spomínanom športe sa striedajú drepy, výpady, bedrový ohyb známy tiež ako mŕtvy ťah, tlaky, rotácie a chôdza. „To je sedem základných pohybov, ktoré by určite nemali v žiadnom silovom ani funkčnom tréningu chýbať a mali by sme ich ovládať na sto percent, pretože ich využívame deň čo deň najmä v bežnom živote,“ hovorí pre Pravdu profesionálny tréner Edo Majerczak z bratislavského City Fitness.

Nebojte sa neprirodzeného nárastu svalov

Pojem silový tréning však často vzbudzuje dojem, že ide o cvičenie, ktoré sa spája s nárastom veľkého množstva svalovej hmoty. Hoci skutočne nejde o prechádzku ružovou záhradou, strach z neprirodzene vyzerajúcej postavy nie je vôbec namieste. „Stretávam sa s tým často, že veľa žien má mylnú predstavu o silovom tréningu, a preto sa mu často vyhýbajú. Domnievajú sa totiž, že keď budú zdvíhať veľké váhy narastú im tiež veľké svaly. To je ale veľký mýtus,“ zdôrazňuje tréner, ktorého môžete tiež nájsť na webe cityfitness.sk.

Takto fungujú ženské hormóny pri formovaní tela

Silový tréning totiž pôsobí inak na mužov a na nežnejšiu polovičku ľudstva. Obidve pohlavia majú rozdielne fungovanie hormonálnej sústavy, ktorá ovplyvňuje rast svalov. „Ženy nemôžu nikdy dosiahnuť svalovú hmotu tak ako muži, pretože v ženskom tele sa nachádza desať až dvadsaťkrát menšie množstvo testosterónu, ako u mužov. A práve tento hormón je zodpovedný za rast svalov. Silového tréningu sa ženy nemusia báť. Samozrejme, často zohrávajú rolu aj genetické predpoklady konkrétnej dámy, a to je aj dôvod, prečo vidíme odlišné výsledky u žien, aj keď cvičia rovnaké tréningové jednotky,“ zdôrazňuje Majerczak.

brucho, bruško, žena, bikini, tréning, pláž, plavky Čítajte aj Trápi vás tuk v spodnej časti brucha? Do tréningu zaraďte tieto cviky!

Na čo ďalšie sa môžeme tešiť?

Okrem esteticky vyzerajúcej ženskej postavy prináša silový tréning aj množstvo benefitov. Zlepšuje stavbu kostí a ich hustotu, čím šikovne predchádza chorobe rednúcich kostí, osteoporóze. „Posilňuje tiež spojivové tkanivá, šľachy, väzy, svaly a takisto zlepšuje stabilitu kĺbov, čo nám pomôže predísť zbytočným zraneniam. Taktiež pomáha zvýšiť náš pokojový energetický výdaj, čo znamená zvýšenie bazálneho metabolizmu, čiže lepšie spaľovanie tukov a s tým spojené formovanie postavy. Pre ženy je takisto dôležité zmiernenie menštruačného cyklu a predmenštruačných ťažkostí. Silový tréning upravuje hormonálnu sústavu a produkciu hormónov, ktoré sú zodpovedné za naše zdravie a vzhľad.“

Vyžaduje si pozorné oko odborníka

Ako hovorí Edo Majerczak, silový tréning bez profesionálneho dohľadu nemusí dopadnúť dobre. „Osobne vidím veľkú chybu v tom, že dnes na sociálnych sieťach nájdete naozaj veľké množstvo rôznych návodov ako cvičiť, no takýto postup môže mať skôr negatívne dôsledky pre zdravie. Dôvodom je technika cvičenia, ktorá je dôležitá, a preto by ju mal učiť profesionálne školený tréner. Vyhneme sa tak zbytočným zraneniam v dôsledku zlej techniky. Nikdy by sme nemali zabúdať, že každé cvičenie by malo začať od úplných základov a postupne sa prepracovať k náročnejším variáciám cvikov, ktoré nám pomôžu zlepšiť náš fyzický, ale aj vizuálny stav,“ pokračuje.

Ako je to s jedálničkom?

Neoddeliteľnou súčasťou spomínaného tréningu je správne nastavený stravovací plán. Nejde pritom o nič zložité. Stačí zopár šikovných trikov, trochu predstavivosti a fantázie. „Stačí si jednoducho nastaviť pravidelný príjem z kvalitných potravín, ktoré sú pre naše telo dôležité. Základom sú makro nutrienty ako bielkoviny, zdravé tuky a kvalitné sacharidy v tom správnom pomere. Pokiaľ dodržíme správny a pravidelný pomer týchto živín v našom jedálničku, výsledky sa dostavia,“ vysvetľuje. Základom pre postavu, na ktorej zažiaria plavky je obmedzovanie niektorých druhov jedál. „Určite by sme si mali dať pozor na jednoduché sacharidy a škodlivé tuky, ktoré sú pre naše zdravie a vysnívanú postavu veľkým protivníkom. Takže, ak to mám povedať trochu odľahčene, žiadne sladkosti a rezníky,“ uzatvára Edo Majerczak.

Tréner Edo Majerczak vysvetľuje, že zvlášť... Foto: Archív Edo Majerczak
Edo Majerczak, trener, zena Tréner Edo Majerczak vysvetľuje, že zvlášť dôležitý pre ženy je dozor a pomoc osobného profesionálneho trénera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #zdravotné benefity #stravovacie návyky #ukážková postava #silový tréning #spaľovanie kalórií

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...