Dokážeme si predĺžiť život už za mlada?

Desaťročie navyše poteší. Odborníci v novej štúdii presviedčajú, že mladí ľudia môžu prežiť kvalitnejší a dlhší život. Podmienkou je pre niekoho malá, pre niekoho iného zase zásadná zmena stravy.

15.06.2022 11:00
zdravá strava, zdravé srdce Foto:
Strukoviny totiž obsahujú vysoké množstvo rozpustnej vlákniny, kvalitných proteínov, ale aj dôležitých minerálov.
debata

Ako získať zopár rokov navyše?

Zmeny v stravovaní stoja za tým, že sa môžeme dožiť v priemere aj o desať rokov viac ako nám veštia štatistiky. Podľa štúdie, ktorá sa uskutočnila v Spojených štátoch amerických si mladí ľudia môžu predĺžiť život o viac ako 10 rokov, ak sa dokážu vzdať západného spôsobu stravovania. Jedálniček, ktorý dokáže pridať nejaký ten rok navyše zahŕňa podľa vedcov konzumáciu väčšieho množstva strukovín, celozrnných potravín a orechov. Naopak, v stravovacom pláne je potrebné znížiť príjem bravčového, hovädzieho mäsa, údenín a mäsových polotovarov.

Rýchle občerstvenie vraj uberá zo života

Americkí odborníci sú presvedčení, že priemerná dĺžka života v ich krajine sa výrazne skracuje vďaka životnému štýlu. Nejde pritom o ukážkový jedálniček. Pre takzvaný západný spôsob života je typická vyššia konzumácia rýchleho občerstvenia, hamburgerov, hranoliek, zemiakových lupienkov, sladených nápojov na úkor výživnej, varenej stravy a pitia nesladenej vody. Stravovanie Američanov je tak založené na vysokej konzumácii jednoduchých cukrov a takzvaných nezdravých tukov, medzi ktoré patria nasýtené mastné a tras-mastné kyseliny. Cukor prispieva k nadváhe a obezite. Nasýtené tuky ohrozujú srdce, pretože zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.

zelenina, dusičnany Čítajte aj Ako dostať viac zeleniny do jedálnička? Krok za krokom, tieto rady vám pomôžu!

Mužom diéta pomohla viac

Vedci však varujú, že desaťročie navyše môžeme získať najmä vtedy, ak sa poponáhľame so zmenou jedálneho lístka. Výskum totiž poukázal na to, že starší ľudia nezískali úpravou stravy toľko rokov života navyše ako ich mladší kolegovia. Zaujímavosťou štúdie je aj to, že viac úspechov pri nej zaznamenali muži než ženy. Odborníci si nevedia presne vysvetliť, prečo zmena jedálnička viac ovplyvnila mužskú časť populácie ako nežnejšiu polovičku ľudstva. Zároveň však upozorňujú, že najväčšie benefity mali ľudia z jedenia strukovín. Zvlášť sa vynímala fazuľa, hrach a šošovica. Tento druh rastlinnej stravy totiž obsahuje vysoké množstvo rozpustnej vlákniny, kvalitných proteínov, ale aj dôležitých minerálov. Do tejto skupiny minerálnych látok patria najmä zinok, vápnik a železo.

Nikdy nie je neskoro, ale predsa

Posolstvom tohto výskumu je najmä to, aby sme sa zdravo stravovali celý život a nielen vtedy, keď už máme zdravotné problémy. „Posolstvom tohto výskumu je, že zmeny stravovania môžu mať značný vplyv nielen na zdravie počas celého života, ale môže výrazne predĺžiť aj dĺžku života,“ hovorí vedúci výskumu Lars Fadnes pre portál verywellfit.com. „Zmena stravovania má význam aj pre starších ľudí, hoci im prináša menšie, ale podstatné benefity,“ pokračuje známy nórsky profesor. Netreba zabúdať, že význam úpravy jedálneho lístka sa dostáva do popredia v ostatných rokoch, kedy začala v USA klesať takzvaná očakávaná dĺžka života. Od roku 2019 do roku 2020 totiž klesla až o poldruha roka, čo sa pripisuje práve nesprávnemu životnému štýlu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravovanie #vláknina #stravovacie návyky #minerály #bielkoviny #zdravá životospráva

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...