Vedecky potvrdené: Ste žena a chcete schudnúť? Toto je čas dňa, kedy treba cvičiť

Cvičenie je síce prospešné kedykoľvek, ale denná doba na dosiahnutie najlepších výsledkov sa zrejme líši podľa pohlavia. Upozornil na to server BBC News s odkazom na novú štúdiu amerických vedcov zverejnenú v odbornom časopise Frontiers in Physiology.

11.06.2022 07:00
plank, žena, tréning, cvičenie, postava Foto:
Vedcom zatiaľ nie je jasné, prečo sa reakcie mužov a žien na načasovanie tréningu tak líšili.
debata

„Najlepšia doba na cvičenie je tá, kedy ho môžete vykonávať a zmestí sa vám do rozvrhu,“ hovorí hlavný autor štúdie Paul Arcerio zo Skidmore College v americkom štáte New York. Dodáva ale, že podľa určitých ukazovateľov je ideálny čas na dosiahnutie najlepších výsledkov iný pre mužov a ženy.

Podľa výsledkov štúdie sa ukázalo, že sa líšia časy, kedy telo spaľuje intenzívnejšie kalórie a prispieva tak ku štíhlejšej línii. Chudnutie je cieľom pre obe pohlavia, ale častejšie sa ním (pri výsledkoch cvičenia) motivujú dámy. Podľa Arceria by sa ženy, ktoré majú záujem o redukciu tuku v strednej časti tela a zníženie krvného tlaku, mali zamerať na cvičenie v ranných hodinách. Naopak ženy, ktoré chcú posilniť svaly v hornej časti tela, zlepšiť náladu a príjem potravy, by si mali dopriať cvičenie večer.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

Večerný tréning je podľa štúdie ideálny aj pre mužov, ktorí majú záujem o zlepšenie srdcového zdravia a metabolizmu aj o väčšiu emočnú pohodu. Lepší metabolizmus môže znižovať riziká ochorení, ako je obezita, cukrovka 2. typu, srdcové choroby a mŕtvice.

Vedcom zatiaľ nie je jasné, prečo sa reakcie mužov a žien na načasovanie tréningu tak líšili. Je preto potrebné vykonať ďalší výskum. Hovoria, že ženy môžu spaľovať viac telesného tuku ráno, pretože je u nich väčšia pravdepodobnosť nadbytku brušného tuku. Svoju úlohu môžu hrať aj biologické rytmy.

Meghan Markle Čítajte viac Bez čoho nedá v kuchyni ani deň? Áno, predstavte si vojvodkyňa Meghan potrebuje k životu...

Na štúdii sa zúčastnilo 30 mužov a 26 žien. Jednalo sa o zdravých a aktívnych jedincov vo veku 25 až 55 rokov. Vedci ich sledovali 12 týždňov a merali účinky rôznorodého fitness programu, ktorý zahŕňal naťahovací, šprintérsky, odporový a vytrvalostný tréning. Jedna skupina cvičila hodinu pred 8:30 ráno, zatiaľ čo druhá skupina vykonávala rovnaké aktivity večer medzi 18:00 a 20:00. Všetci účastníci dodržiavali špeciálne zostavený stravovací plán.

Vedci v priebehu štúdie merali krvný tlak a telesný tuk všetkých účastníkov, rovnako ako ich flexibilitu, silu a aeróbny výkon na začiatku aj na konci štúdie. Svoj celkový zdravotný stav zlepšili počas 12 týždňov všetci účastníci výskumu bez ohľadu na to, kedy cvičili.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s Luciou Okoličányovou, prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walking a cvičiteľkou a fyzioterapeutkou Darinou Polášovou o tom, prečo sa Slováci nehýbu, čo nás pripútava do sedačiek a ako to zmeniť, aby sme sa stali ohybnejšími a zdravšími.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #štúdia #vedci #tréning #ráno

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...