Čo sa stane s telom, ak začnete piť viac vody

Voda je základom života a nejde len o prázdnu frázu. Naše telo sa totiž do veľkej miery skladá práve z vody a jej nedostatok preto znamená, že nemáte ani dostatok "životnej sily". Pite minimálne dva litre vody denne a uvidíte, že vaše telo prejde radikálnou zmenou k lepšiemu.

10.06.2022 17:00
beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý... Foto:
Telo sa totiž dokáže potiť a ochladzovať len v prípade ak má dostatok vody.
debata (1)

Budete vyzerať mladšie

Čistá voda pomáha pokožke udržať vlhkosť, čo zvyšuje elasticitu a minimalizuje viditeľnosť vrások. Ak je vaše telo dostatočne hydratované, nemusíte sa báť, že budete príliš rýchlo starnúť. Naopak, budete vyzerať omnoho mladšie v porovnaní s rovesníkmi, ktorí sa čistej vode vyhýbajú.

Zníženie krvného tlaku

Vysoký krvný tlak je tichým zabijakom a každý deň pribudnú ďalší ľudia, ktorým ho diagnostikujú. Nie je náhoda, že tlak sa zvyšuje práve počas letných dní, kedy sme najviac vystavení riziku dehydratácie. Dostatok vody pomáha znižovať krvný tlak. Netreba totiž zabudnúť, že krv sa skladá z približne 90% vody a dehydratácia môže spôsobiť zahustenie, čo následne zvyšuje krvný tlak.

Znižuje bolesť kĺbov

Ak vás zvyknú bolieť kĺby, ešte predtým, ako investujete značné peniaze do doplnkov výživy, skúste piť viac vody. Voda je veľmi dôležitá pre udržanie maziva v kĺboch. Dlhodobá dehydratácia môže spôsobiť zmenšenie chrupavky, ale aj vysychanie kĺbovej tekutiny, čo môže mať za následok bolesť a poškodenie kĺbov. Kĺby bez vody jednoducho nebudú fungovať.

spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ, stres, vstávanie Čítajte aj Nápoje, ktoré vám pomôžu zlepšiť spánok

Bude vám lepšie myslieť

Keďže mozog je z 80 % tvorený vodou, udržanie hydratácie je základom pre to, aby vám lepšie myslelo. Nielenže budete hýriť nápadmi a bude sa vám lepšie tvoriť aj učiť. Dostatok vody v tele zlepšuje koncentráciu a kognitívne schopnosti. Pomáha vyrovnávať náladu a emócie. Mimochodom ak cítite únavu, pred tým, ako sa napijete energetického nápoja sa radšej napite čistej vody. V mnohých prípadoch to výrazne pomôže nakopnúť mozgovú aktivitu aj bez kofeínu.

Zlepší termoreguláciu

Veľmi dôležitá funkcia práve počas leta. Dostatok vody pomáha udržiavať telo dostatočne ochladzované. Telo sa totiž dokáže potiť a ochladzovať len v prípade ak má dostatok vody. V opačnom prípade hrozí prehrievanie organizmu, hoci sa budete menej potiť. Odnesie si to však váš organizmus aj obličky.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #dehydratácia #únava #učenie #krvný tlak #bolesť kĺbov #kognitívne schopnosti #termoregulácia

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...