Máte po 40-ke? Riziko chorôb sa zvyšuje, predchádzajte im týmito cvičeniami

Osteoporóza, depresia, bolesti chrbta... S vekom sa zvyšuje riziko rôznych chorôb, predchádzajte ich týmito cvičeniami.

02.06.2022 08:35
strečing, ženy, staršie ženy, cvičenie, pohyb,... Foto:
Cvičenie by malo byť vašou rutinou.
debata

Prevencia srdcových chorôb

Kardio tréningy ako jogging, bicyklovanie alebo plávanie zvyšujú srdcový tep a posilňujú srdcový sval. Aby ste dosiahli maximálne zdravotné benefity, mali by ste cvičiť aspoň 30 minút pri 80 – 85 percentách maximálnej tepovej frekvencie (výpočet: 220 – váš vek). V ideálnom prípade 3 až 4-krát týždenne.

Predchádzanie osteoporózy

žena, ovocie, zelenina, zdravá strava Čítajte viac Zdravé kosti? Myslite na stravu bohatú na vápnik, bielkoviny, ovocie a zeleninu

Keďže kosti vekom slabnú, zvyšuje sa riziko zlomenín. A to je dobrý dôvod venovať sa pravidelne aj silovému tréningu – 1 až 2-krát týždenne a trénovať veľké svalové skupiny. Fyzická aktivita tiež stimuluje kosti k tvorbe nových kostných buniek a tým k tvorbe kostnej hmoty.

Prevencia artritídy

žena, bolesť chrbta, práca Čítajte viac Mýty a nepravdy, ktoré sa o artritíde šíria

Riziko artritídy sa zvyšuje s vekom. Chronická bolesť a stuhnutosť kĺbov postihuje predovšetkým ľudí s nadváhou a tých, ktorí v minulosti utrpeli poranenia kĺbov. Ale aj zdraví ľudia by mali na prevenciu myslieť. Silové cvičenia ako drepy so záťažou, mŕtvy ťah a tlaky na ramená sú na tento účel ako stvorené – najlepšie 2 až 3-krát týždenne.

Povedzte „nie“ depresii

Riziko depresie sa zvyšuje s vekom, najmä u žien. Hoci sa endorfíny uvoľňujú pri každom druhu cvičenia, existuje niekoľko štúdií, ktoré dokazujú, že najmä jeden šport znižuje stres a zvyšuje náladu – joga! Raz týždenne si zacvičte jogu a automaticky znížite riziko vzniku depresie a úzkostných porúch.

Predchádzajte bolestiam chrbta

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Nie nudný, ale zázračný! Plank môžete obmieňať na mnoho spôsobov - pozrite si videá a trénujte

Okrem zlého držania tela je hlavnou príčinou bolestí sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu. Aby ste predišli nepríjemným problémom s chrbtom, ktoré sa v istom veku začnú nástojčivo hlásiť, treba posilňovať jadro. Jednoduchý spôsob, ako to robiť, je pravidelné cvičenie planku a všetkých jeho obmien. Ako plank cvičiť správne sa dočítate tu.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s Luciou Okoličányovou, prezidentkou Slovenskej asociácie nordic walking a cvičiteľkou a fyzioterapeutkou Darinou Polášovou o tom, prečo sa Slováci nehýbu, čo nás pripútava do sedačiek a ako to zmeniť, aby sme sa stali ohybnejšími a zdravšími.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréning #plank

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...