Merajte si pravidelne krvný tlak aj doma! Tu sú zásady, ako na to

Správne meraný krvný tlak môže pomôcť k predĺženiu života.

07.06.2022 15:00
hypertenzia, krvný tlak, tlakomer Foto:
Správne meraný krvný tlak môže pomôcť k predĺženiu života.
debata

Dospelí by si ho mali merať pravidelne. Odporúča to Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Odborníci zdôraznili, že včasná diagnostika chráni pred vážnymi následkami vysokého krvného tlaku.

DZ, tlakomer, Čítajte viac Domáce meranie tlaku krvi nepodceňujte. Hodnoty si zapíšte

„Hypertenzia postihuje 40 až 50 percent dospelých osôb vo veku nad 18 rokov. Pravidelné meranie tlaku sa teda netýka len seniorov – vhodné je pre všetkých dospelých, a preto býva súčasťou preventívnych prehliadok u všeobecného lekára,“ doplnil odbor.

tlak, krvný tlak, tlakomer, Hartmann Čítajte viac Ako si správne odmerať krvný tlak? Len neurobte nasledujúce chyby!

Tlak je možné merať si aj doma pomocou tlakomeru. Aby bol výsledok správny, je potrebné podľa neho dodržiavať viaceré zásady – aspoň hodinu pred meraním sa nemá piť alkohol či káva, rovnako sa nemá ani fajčiť. Aspoň päť minút pred meraním je podľa neho potrebné sedieť v pokoji. Odbor tiež zdôraznil, že meranie má prebehnúť bez prítomnosti vonkajších rušivých vplyvov.

„Manžeta tlakomeru sa upevní na ruku tak, aby bola niekoľko centimetrov nad lakťom (približne dva až tri centimetre alebo na dva prsty) vo výške srdca. Predlaktie je voľne položené na stole a lakeť mierne ohnutý.“ Počas celého merania sa nemá dvíhať ruka, nestláčať brucho a nerozprávať sa. Nohy majú byť opreté o zem.

Odborníci v tejto súvislosti zdôraznili, že pred vážnymi následkami vysokého krvného tlaku sa môžu pacienti chrániť tým, že ho včas zachytia. „Keď k nám príde pacient s výraznou dýchavicou, bolesťou na hrudi alebo opuchmi, väčšinou sa už u neho prejavili komplikácie, ktoré môžu znamenať aj závažné poškodenie srdca. Nemuselo sa to dostať až sem, ak by si pacient pred rokom či dvoma odmeral krvný tlak a zvýšené hodnoty by začal včas liečiť,“ skonštatovala prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti Anna Vachulová.

Ide o zdravie: Meranie krvného tlaku

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...