Mladí ľudia začali fajčiť viac, ide o tínedžerov v rozmedzí 13 až 15 rokov

Počet fajčiarov v globálnom meradle sa po prvýkrát znížil. V takmer polovici skúmaných krajín však vedci zaznamenali ich nárast medzi tínedžermi.

23.05.2022 13:00
fajčenie, cigarety Foto:
Na celom svete okolo 1,1 miliardy fajčiarov .
debata

Na celom svete je podľa autorov správy 1,1 miliardy fajčiarov a 200 miliónov ďalších osôb, ktoré užívajú iné tabakové výrobky. Tieto čísla predstavujú trojpercentný pokles oproti roku 2007, keď bola miera fajčiarov na svete 22,6 percenta. V roku 2019 táto hodnota predstavovala 19,6 percenta.

fajčiar, cigareta Čítajte viac Naša mládež je silne tabaková. Koľko percent žiakov ZŠ denne fajčí?

V niektorých lokalitách však počet fajčiarov stále rastie. Ide najmä o Afriku, východné Stredomorie a západné Tichomorie, čo môže súvisieť s populačným nárastom v týchto oblastiach.

„(Tabakový) priemysel sa zameriava na formujúce sa ekonomiky, pričom môže uškodiť aj viacerým generáciám,“ uviedol profesor verejného zdravotníctva z Illinoiskej univerzity a spoluautor správy Jeffrey Drope. V 63 z celkovo 135 skúmaných krajín vedci zaznamenali nárast užívania tabakových výrobkov u tínedžerov vo veku 13 až 15 rokov. Podľa správy ide o približne 50 miliónov mladých chlapcov a dievčat, pričom autori upozorňujú, že spoločnosť si ešte úplne neuvedomila vplyv nových výrobkov, ako sú e-cigarety a ochutené tabakové výrobky.

Drope priblížil, že za klesajúcou tendenciou užívania tabakových výrobkov stojí ich prísnejšia kontrola vrátane zvýšenia daní, no zároveň upozornil, že mnohé krajiny takéto opatrenia ešte nezaviedli.

V správe sa tiež uvádza, že užívanie tabakových výrobkov spôsobilo v roku 2019 takmer 8,7 milióna úmrtí a hospodárske škody vo výške dvoch biliónov dolárov. Zatiaľ je viac ako polovica týchto úmrtí v rozvinutých krajinách, súčasný trend však naznačuje, že ak bude spotreba cigariet narastať v chudobnejších oblastiach, môže sa to zmeniť.

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #tínedžeri

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...