Užívate lieky? Toto musíte vedieť! A dodržiavať, tvrdí odborník

Pre niekoho možno automatický fakt, ktorým si je istý už v podstate odmalička. Pre iného úplná novinka.

21.05.2022 06:00
žena, doktorka, tabletky, lieky Foto:
Pri dávkovaní je dôležitý pokyn lekára.
debata

Najmä, ak patríte medzi tých, ktorí často neužívali tabletky či medikamenty proti konkrétnym chorobám, môžete byť zmätení dávkovaním či dokonca základnými pravidlami. Áno, znie to možno na prvé prečítanie priam neuveriteľne, ale štatistiky ukazujú, že stále veľa ľudí sa pri užívaní liekov neriadi presnými radami od odborníkov. Neuškodí teda, zopakovať si ich.

1. Pokyny k užívaniu liekov vám poskytuje lekár, prípadne lekárnik

Riaďte sa nimi, nemeňte dávkovanie sami od seba alebo na základe pocitu – napríklad, že vás niečo viac bolí, alebo sa vám zdá, že prvé dni liek nezaberá.

2. Pravidelnosť a čas sú dôležité

Odvíjajú sa od lekárskeho pokynu, kedy presne liek užívať. Pri načasovaní sa totiž prihliada na hladinu účinnej látky v tele. Každá dávka lieku obsahuje presné množstvo účinnej látky, ktorá sa vstrebáva v určitom časovom intervale. Pri niektorých liekoch, ako napríklad antiibiotiká, je veľmi dôležité, aby hladina účinnej látky v tele bola počas celej liečby rovnomerná. Ak vám teda lekár či lekárnik povedia, že tabletku treba zjesť každých osem hodín, držte sa tejto rady. Nastavte si na mobilnom telefóne budík a snažte sa konzumovať liek vždy podľa pokynov v uvedenom čase.

káva Čítajte viac 5 super zdravých náhrad za kávu. Určite ich ochutnajte

3. Dôležitý fakt – stravovanie

Je to jeden z kľúčových faktorov, či liek konzumujete pred, po, alebo počas jedla. Pri rozličných medikamentoch je totiž rozličný spôsob vstrebateľnosti, ale tiež ide napríklad o to, že niektoré lieky sú na lačný žalúdok pomerne ťažké a treba ich prijímať vždy radšej s trochou jedla. Tiež treba dať pozor na kontraindikácie. Niektoré lieky nie je možné konzumovať spoločne s mliečnymi výrobkami či napríklad citrusovými plodmi, pretože mliečne bielkoviny alebo vitamín C môžu negatívne ovplyvniť ich účinnosť. Na túto informáciu sa vždy opýtajte v lekárni alebo ordinácii. Zvyčajne je však aj súčasťou príbalového letáku.

4. Alkohol – v žiadnom prípade!

Nie, naozaj nie je vhodné kombinovať lieky s alkoholom. Akékoľvek. Hoci pri niektorých z nich platí, že sa „vlastne nič nestane“ – faktom je, že takáto kombinácia je mimoriadne zaťažujúca pre vaše trávenie, obličky a pečeň. Pri väčšine liekov potom alkohol opäť znižuje účinnosť alebo vstrebateľnosť.

VIDEO: Viete, že heroín sa používal ako liek pre deti?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #rady #jedlo #liek #lekárnik #dávkovanie

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...