Ako dostať viac zeleniny do jedálnička? Krok za krokom, tieto rady vám pomôžu!

Nie je to vždy jednoduché - ak zelenina nebola súčasťou vášho pravidelného jedálnička, potom ju tam zapracovať zo dňa na deň - to skrátka nejde ako po masle. Pár trikov však môže pomôcť.

17.05.2022 08:30
zelenina, dusičnany Foto:
So zeleninou varte typicky zeleninové jedlá - napríklad špenát s vajíčkom, dusená brokolica, pečená tekvica, jarný šalát a podobne.
debata

Je to častý problém – hoci dookola z každej strany dostávame informácie o tom, že by sme mali konzumovať viac surovej zeleniny a prekladať ju porciami ovocia, mnohí z nás nemajú na tento typ stravy návyk. Často je to ešte horšie s mladšími generáciami – mnohé deti odmietajú zeleninu, jedálniček tvoria výsostne upravené jedlá, prípadne polotovary a fast-foodové produkty. Lenže, v nejakom bode nášho života často dospejeme k tomu, že sa k zelenine (a tiež ovociu) musíme vrátiť. Či už ide o odporúčanie lekára, dietológa, možno vlastné vstúpenie si do svedomia a snaha o zdravší, ale aj udržateľnejší jedálniček – motiváciou môže byť všeličo. Netreba si však myslieť, že všetko zvládneme z hodiny na hodinu, zo dňa na deň.

citrón Čítajte viac Citrónová voda nie je len nápoj. Takto telu pomáha

Aj odborníci zo spoločnosti Upfield (ktorá má v ponuke množstvo produktov na rastlinnej báze) upozorňujú, že zelenina je veľmi dôležitá, no dostať ju do nášho jedálnička (ak ju primárne neobsahoval) musíme postupne. Dôležité triky a tipy majú nasledovanú podobu:

1. Po krôčikoch

Nie skokom, ale krok za krokom – tak by sa dalo zhrnúť, ako treba zeleninu zapracovať do vlastného jedálnička. Prejsť zo dňa na deň výlučne na rastlinnú stravu nemá zmysel – efekt zvyčajne býva, že sa vám podobné jedlo znechutí a vrátite sa v plnej sile k vyprážaným jedlám či chlebom s nátierkou a šunkou.

Skúste ísť krok za krokom – napríklad redukovať obsah mäsa v týždni a jeden či dva dni nahradiť zeleninovým jedlom. Namiesto živočíšnych tukov skúste rastlinné margaríny. Na trhu sú už také, ktorých zloženie je stopercentne rastlinného pôvodu. Zeleninu môžete pridávať aj do mäsových jedál. Skúste napríklad s ňou pripraviť fašírky, mäso, pridajte ju ako prílohu namiesto ryže alebo zemiakov.

2. Nesnažte sa o staré chute v novom šate

Ak ste zvyknutí na to, že nejaké jedlo má svoju špecifickú (a vami obľúbenú) chuť, snažiť sa ho pripraviť zdravšie a zo zeleniny sa môže skôr skončiť odstrašujúco. Ponechajte si v jedálničku vaše obľúbené jedlo, ale doprajte si ho výnimočne a za odmenu. So zeleninou varte typicky zeleninové jedlá – napríklad špenát s vajíčkom, dusená brokolica, pečená tekvica, jarný šalát a podobne. Tie budú vo vašom jedálničku nováčikom a môžete si na ne vytvoriť nový návyk.

Nebojte sa experimentovať – zaobstarajte si napríklad kuchárske knihy so zeleninovými receptmi (navštíviť môžete aj náš portál Varecha.sk, kde nájdete množstvo zeleninových receptov).

3. Myslite aj ekologicky

Pri zelenine je dobré uvedomiť si, že každá z jej druhov má svoju sezónu (platí to aj pri ovocí). Pracujte s týmto faktom a snažte sa variť či pripravovať jedlo so surovinami, ktoré sú práve „v sezóne“. Odrazí sa to nielen na cene produktov – zvyčajne sú lacnejšie, ak je ich sezóna a je ich na trhu dostatok. Ale tiež v lepšej, intenzívnejšej chuti. Zároveň skúste podporiť domáci trh a lokálnych pestovateľov a producentov. Hoci môžu mať produkty o pár centov (či desiatok centov) drahšie, ak je zaručené, že ich poctivo vypestovali na Slovensku, stojí za to podporiť ich. Podporujete tak nielen krajanov, ale aj domáci ekologickejší štýl v rámci konzumácie potravín.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #Telo #jedálniček #dietológ #rastlinný tuk

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....