Ako si oddýchnuť pri mori aj bez cestovania?

Plány na letnú dovolenku môžete zhrnúť do niekoľkých hodín, a to bez toho, aby ste si kupovali letenku do cudziny. V našom hlavnom meste si totiž môžete vyskúšať takzvanú float terapiu, ktorá v malej loďke ponúka kúsok mora. O benefitoch pre telo a psychiku hovorí v rozhovore pre Pravdu Zdenko Kubiček z wellnessu www.zenspa.sk.

14.05.2022 11:30
voda, more, kúpanie, tekutina, vlny, kúpalisko Foto:
Základným cieľom float terapie je uvoľnenie fyzického aparátu a psychiky.
debata

Na akom princípe je založená float terapia?

Jej základným cieľom je uvoľnenie fyzického aparátu a psychiky. Floatačné zariadenie je naplnené vodou s vysokou koncentráciou epsomskej soli (MgSO4 – magnézium sulfuricum) o hmotnosti 350 kg. Vysoká hustota roztoku zabezpečuje, že ak si vo floate (loďke) ľahnete, tak sa nadnášate na hladine v stave beztiaže.

Čiže ide o pocit, ktorý sa dá dosiahnuť v mori?

Presne tak ako v Mŕtvom mori. Zrazu na nás nepôsobí žiadna gravitácia a všetky svaly sa uvoľnia. Navyše, ste v bezpečnom prostredí, levitujete iba vo vode a v takzvanom floatačnom tanku. Môže tak „odrezať“ všetky zmysly, čiže môžete si aj zhasnúť svetlo. Hmat, sluch, chuť a čuch sú odrezané automaticky a to vytvára priestor na dokonalé psychické uvoľnenie. Takýmto spôsobom sa uvoľňuje nervová sústava, pretože nedochádza k prenosu vzruchov prostredníctvom zmyslov do mozgu, a tak sa vieme veľmi rýchlo a prirodzene uvoľniť. Dostávame sa do stavu meditácie, ktorý ma veľa rôznych benefitov pre našu psychiku a telo. V tele pritom prebiehajú chemické procesy, vylučujú sa do neho vo väčšom množstve hormóny ako napríklad endorfín. Ten sa považuje za prírodne analgetikum, utišuje bolesť, zlepšuje náladu, kvalitu spánku, výkon a znižuje stres.

Čím sa tento druh „meditácie“ odlišuje od iných terapií?

Odlišuje sa asi vo všetkých smeroch. Tým, že ste v stave beztiaže, dokážete odpojiť všetkých päť zmyslov naraz a telo zároveň absorbuje magnézium, čo nezabezpečí žiadna iná terapia.

Čo všetko zažívajú ľudia pri tomto oddychu?

Každý z nás je individuálny a každý prežíva nejaké problémy či bolesti, či už na mentálnej alebo fyzickej úrovni. Z toho vyplýva, že zážitky sú veľmi rôznorodé. Spočiatku chvíľku trvá, kým sa usporiadajú myšlienky a starosti, no následne hlava úplne vypne a človek stratí pojem o priestore a čase a hodina strávená vo floate zrazu veľmi rýchlo ubehne. Pokiaľ ste veľmi vyčerpaní, dostávate sa tak do veľmi hlbokého stavu relaxácie, nabijete sa energiou. Niektorí ľudia to opisujú ako stav levitácie vo vesmíre, niektorí zase cítia akoby ich pomaly unášala voda a majú pritom dobré pocity. Dokonca majú niektorí z nich aj rôzne vizualizácie, prázdnu hlavu, bezmyšlienkový stav.

spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ, stres, vstávanie Čítajte aj Máte problémy so zaspávaním? Urobte toto. Zaspíte aj bez liekov

Ako ovplyvňuje psychiku človeka?

Zaujímavé je, že táto terapia dokáže podporovať kreativitu, zmenšuje psychické napätie. Ľudia tak pociťujú úľavu pri naakumulovanom chronickom strese, úzkostiach, depresiách a vyhorení. Športovci sa dokážu rýchlejšie regenerovať a zlepšuje sa im koncentrácia. Takmer každý pociťuje lepšiu kvalitu spánku, pokoj a lepší relax aj na niekoľko nasledujúcich dní.

Poďme všeobecne k zdravotným benefitom, ktorých je zrejme viacero?

Po psychickej stránke znižuje únavu, stres, spomínané depresie a úzkosti, ale znižuje aj riziko vyhorenia (burn-out syndrom). Okrem toho zlepšuje náladu, kreativitu a zvyšuje uvoľňovanie hormónov šťastia endorfínov. Fyzické benefity nie sú tiež zanedbateľné. Terapia znižuje bolesť svalov a kĺbov, odstraňuje kŕče, bolesti hlavy. Zrýchľuje regeneráciu buniek, svalov, pokožky, vlasov. Veľmi dôležité je, že znižuje produkciu stresového hormónu kortizolu, adrenalínu a kyseliny mliečnej. Okrem toho zabezpečí rýchlejšiu distribúciu kyslíka a živín do buniek.

Spomínali ste, že pri terapii sa absorbuje do tela horčík.

Vo vode je vysoká koncentrácia magnézia, ktorý sa cez pokožku dostáva do tela. Horčík je známy antistresový minerál. Upokojuje psychiku, ale aj svaly a znižuje kŕče. Na svoje si príde aj pokožka, ktorá sa rýchlejšie regeneruje, je odolnejšia a žiarivejšia.

Prečo sa hodina strávená vo floate rovná hodine spánku?

Mozog sa dostáva do stavu hlbokého uvoľnenia, a to do THETA hladiny, ktorú dokážeme dosiahnuť až v stave hlbokej meditácie. V tomto stave sa rýchlejšie regeneruje a dobíja energiou.

Kde vznikla myšlienka float terapie a kto je jej autorom?

Vyvinul ju v roku 1954 americký neurofyziológ PhDr. John C. Lilly v Národnom inštitúte Mentálneho zdravia v Marylande v USA. John C. Lilly skúmal čo sa deje s telom v stave beztiaže a postupne objavoval v spolupráci s inými doktormi a výskumníkmi benefity na ľudský organizmus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #uvoľnenie #kĺby #relax #svaly #magnézium #zaspávanie #slaná voda #zmysly #float terapia

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...