Tajomstvo zdravých a krásnych zubov, ktoré vám nepovedali ani zubári

Každý túži po žiarivom úsmeve. No pekné biele zuby nie sú len výsledkom genetiky, ale aj správnej starostlivosti a precízneho prístupu k vlastnému chrupu. Preto je dobré vedieť, ako správne postupovať, aby ste mali zuby podľa predstáv a bez zbytočných kazov.

24.05.2022 09:00
zuby, preventívna prehliadka, zubár Foto:
Najvhodnejšie je mať mäkkú kefku, pretože spôsobuje menšie škody na ďasnách a šetrne odstraňuje nečistoty zo zubov.
debata

Ako často?

Otázka, ktorú mnohí nemajú správne zodpovedanú. Po každom jedle, pred spaním, alebo ráno? Organizácia Mouth Healthy odporúča, aby ste si zuby umývali dvakrát denne aspoň dve minúty. To plne stačí na to, aby ste mali zuby zdravé a dych svieži. No skutočne je potrebné čistiť ich dve minúty a nielen prepláchnuť.

Kedy zuby nečistiť?

Nezáleží na tom, či vezmete do rúk kefku pred raňajkami alebo po raňajkách, ale odporúča sa počkať hodinu, ak ste konzumovali kyslé potraviny. Tie totiž dokážu zmäkčiť sklovinu, takže je náchylnejšia na poškodenie. Preto ju nedrhnite hneď po kontakte s týmito druhmi potravín.

Aký uhol je ten správny?

Úspešná starostlivosť o chrup sa začína správnym uchopením kefky. Mouth Healthy uvádza, že pri čistení by ste mali držať zubnú kefku pod uhlom 45 stupňov k zubom. To je ten správny uhol pri ktorom sa dokážete zbaviť zubného povlaku aj zotrieť zvyšky pokrmov zo zubnej skloviny.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte aj Čo sa stane s vaším telom, ak budete spávať viac ako 6 hodín

Nečistite si len zuby

Určite nie, ak už držíte kefku, tak po čistení zubov si poriadne pretrite aj jazyk. Na jazyku sa totiž zhromažďuje množstvo baktérií, ktoré môžu poškodiť zuby a spôsobiť zápach z úst. Bez čistého jazyka jednoducho nebudete mať čisté ani zuby. Od jazyka sa vedia okamžite po čistení kontaminovať.

Aká kefka je najlepšia?

Na trhu existuje mnoho druhov. Od tvrdých až po jemné, od klasických až po elektrické. Najvhodnejšie je mať mäkkú kefku, pretože spôsobuje menšie škody na ďasnách a šetrne odstraňuje nečistoty zo zubov. Uistite sa, že si zuby nečistite príliš silno, pretože to môže spôsobiť poškodenie ďasien. Elektrické zubné kefky vám pomôžu čistiť si zuby dôkladnejšie a dlhšie, ako len manuál.

Ako často meniť zubnú kefku?

Ani vy neviete správnu odpoveď? Čakáte až do chvíle, keď je kefka rozstrapkaná? Chyba. Podľa Mouth Healthy by ste mali svoju zubnú kefku vymieňať každé tri až štyri mesiace. Avšak pozor, ak ste boli chorí. V takomto prípade je vhodné siahnuť po novej kefke okamžite po tom, ako vyzdraviete. Aby ste si neprenášali z choroby do zdravia baktérie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #úsmev #zubná kefka #umývanie zubov #dentálna hygiena #biele zuby

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...