Áno či nie bielemu vínu?

Hľadanie odpovede na otázku, či lahodný alkoholický nápoj patrí do zdravého stravovanie žien zamestnáva vedcov už desaťročia. V súčasnosti prichádzajú s prekvapivými zisteniami, ktoré môžu niekoho potešiť a iných zase zarmútiť.

21.05.2022 16:19
biele víno, hrozno, alkohol Foto:
Biele víno môže byť súčasťou zdravej výživy, pokiaľ sa pije s mierou.
debata

Nejde o výživový „zázrak“

Odborníci sú vo svojich vyjadreniach neoblomní. Nežnejšia polovička ľudstva by mala vypiť maximálne jeden pohár bieleho vína denne, muži dvakrát toľko. Všetko nad túto hranicu prispieva nielen k alkoholovej závislosti, ale aj zdravotným rizikám. Tézu o tom, že všetkého veľa škodí podporuje aj American Heart Association. „Biele víno môže byť súčasťou zdravej výživy, pokiaľ sa pije s mierou,“ upozorňuje odborníčka na výživu Sandy Brikho pre portál eatthis.com. Biele víno obsahuje vodu, alkohol, triesloviny a nízky obsah vitamínov i minerálov. Ide najmä o vitamíny B2, B6 a niacín. Tieto mikroživiny pomáhajú pri trávení a upokojujú nervový systém. Pýši sa tiež minerálmi a stopovými prvkami, akými sú najmä železo, vápnik, draslík, fosfor a zinok.

Pomáha pľúcam?

Biele víno má vraj menej výživných látok ako jeho červený náprotivok. Červené víno obsahuje vysoké množstvo antioxidantov vrátane resveratrolu, ktorý pomáha telu pri ochrane srdca a ciev. Výživová poradkyňa Lisa Richards upozorňuje, že biely alkoholický mok nemá podobné výhody. Dôvodom je najmä to, že pri jeho výrobe sa nepoužíva vždy šupka hrozna, ktorá obsahuje spomínané výživné látky. Dobrou správou je, že biele víno má veľké množstvo polyfenolov. Do tejto kategórie patrí aj menej známa kyselina kávová, ktorá chráni pred ochoreniami srdca a obličkovými ochoreniami. Nedávna štúdia odhalila, že staršie biele vína chránia srdce tým, že regenerujú takzvané endotelové bunky, ktoré sú na stenách krvných ciev. Pozornosť môžeme venovať aj výskumu z Univerzity v Buffale, podľa ktorého biele víno môže zlepšovať zdravie pľúc.

raňajky, výživa, chudnutie Čítajte aj Super tipy, ktoré každej žene zlepšia zdravie aj postavu. A pritom nič nestoja

Spánku vraj nepomôže

Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že alkoholické nápoje nám pomôžu rýchlejšie zaspať, nie je to celkom pravda. Majú síce tlmiaci účinok na centrálny nervový systém, nočný odpočinok však po vypití pohára vína nepatri k tým najkvalitnejším. Alkohol totiž narúša dĺžku spánkového cyklu, čo sa prejavuje najmä únavou a malátnosťou po zobudení. „Medzi ľuďmi panuje všeobecná mylná predstava, že alkohol zlepšuje spánok, ale robí presný opak,“ hovorí pre uvedenú webovú stránku odborníčka Trista Best. „Alkohol prerušuje REM spánok, čo znamená, že budeme mať menej kvalitný spánok,“ dodáva. Na sabotovanie pokojného spánku vraj stačí už pohár vína. Fínsky výskum spred niekoľkých rokov dospel k záveru, že pohár vína u žien a dva u mužov znížili kvalitu nočného odpočinku až o 24 %.

Veľa zbytočnej energie

Zatiaľ čo príležitostné pitie alkoholu neovplyvňuje hmotnosť, jeho pravidelná konzumácia ničí našu snahu o chudnutie. Biele víno obsahuje alkohol, ale aj zvyšky cukru. Ide o takzvané prázdne kalórie, čo znamená, že do tela dostávame zbytočne veľa nepotrebnej energie. Navyše sa spomínaný druh alkoholického nápoja podpisuje pod uvoľňovanie hormónov, ktoré klamú naše telo. Organizmus tak potom uvoľňuje do tela hormóny, ktoré ukladajú tuk najmä do oblasti brucha či zadku. Cukor vo víne navyše spôsobuje prudký nárast inzulínu do tela. Inzulínové výkyvy sú takisto zodpovedné za ukladanie tuku. Pre lepšiu predstavivosť, pohár bieleho vína má asi 120 kalórií. Ak si ich dáme tri, do tela dostaneme asi 360 kcal. Takéto množstvo energie spálime napríklad až polhodinovým behom s rýchlosťou 10 km za hodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #alkohol #zdravie #kalórie #spánok #priberanie #pľúca #biele víno

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...