Ktoré čaje zmienia kŕče počas periódy?

Pod bolesť v bruchu sa v tomto období podpisuje najmä hormonálna nerovnováha. Pre menštruáciu je typické nekontrolovateľné sťahovanie svalov, ktoré vyúsťujú do kŕčov.

06.06.2022 06:00
čaj, zázvor Foto:
Zázvorový čaj sa nepoužíva len v rámci prevencie a liečby chrípky, či prechladnutia.
debata

Ako sa ich zbaviť bez liekov?

Harmančekový čaj je prvou voľbou nielen v období, keď máme problémy s nespavosťou. Spomínaná bylina uvoľňuje telo, ale aj myseľ. Pôsobí ako prírodné sedatívum a má silné relaxačné účinky. Vedecké štúdie dokázali, že je skvelou voľbou aj pre ženy, ktoré trápia kŕče počas menštruácie. Ideálne je pitie harmančekového horúceho nápoja tesne pred spaním, kedy zlepší kvalitu spánku a uvoľní svaly.

Nielen v čase vírusov

Zázvorový čaj sa nepoužíva len v rámci prevencie a liečby chrípky, či prechladnutia. Patrí do výbavy domácej lekárničky aj, keď nás trápia bolesti brucha, zlé trávenie a nadmerná tvorba kyseliny. Šálka čaju s výraznou, prenikavou a ostrou arómou zmierňuje tiež rannú nevoľnosť, vracanie a hnačky. Okrem toho patrí aj do domácej lekárničky každej ženy, ktorú trápia v čase menštruácie bolesti a kŕče v bruchu. Štúdie presviedčajú, že vypitie už troch šálok zázvorového čaju denne výrazne znižuje kŕče. Netreba zabúdať, že účinne pomáha aj pri silnom krvácaní počas periódy. V každom prípade to však s touto rastlinou netreba preháňať. Zázvor rýchlo dehydruje naše telo, a preto by sme mali počas jeho užívania pravidelne piť väčšie množstvo vody.

Zmierni stres a tráviace ťažkosti

Fenikel je zázrak najmä pre deti. Boľavé brušká a zastavené vetry vyrieši doslova do niekoľkých minút. Málokto však vie, že má viacero benefitov aj pre ženy. Feniklový čaj si pripravíme z rozdrvených semienok, ktoré necháme vylúhovať vo vriacej vode maximálne po dobu desiatich minút. Šálka tohto lahodného drinku upokojí nielen menštruačné kŕče, ale zmierni aj nadúvanie, nadmernú plynatosť a problémy s trávením u dospelých ľudí. Zelený čaj je plný antioxidantov a rastlinných fenolov, ktoré chránia telo pred oxidačným stresom. Na bolestivé kŕče pôsobí v čase menštruácie najmä tým, že upokojuje telo. Už zopár dúškov zeleného čaju dokáže zmierniť úzkosť a stres, ktoré sú vyvolané nepohodou v perióde.

chôdza Čítajte aj Čo sa stane s vaším telom, ak budete chodiť 30 minút pešo. Očakávať môžete zázraky

Mentolom proti bolesti

Výborným čajom proti menštruačným kŕčom je aj čaj z listov červenej maliny. Ide o lahodný nápoj s jemnou chuťou, ktorá pripomína čierny čaj. Spomínaný nápoj upokojuje kontrakcie maternice a zmierňuje tak bolesti svalov. Podobné vlastnosti má aj mäta pieporná. Ide o rastlinu, ktorá vyniká obsahom mentolu. Táto silne voňajúca zlúčenina upokojuje telo i psychiku. Používa sa na domácu liečbu žalúdočných ťažkostí i syndrómu dráždivého čreva. Mentol zohráva dôležitú úlohu aj pri zmierňovaní kŕčov hladkého svalstva, čo prispieva aj k lepšiemu prežívaniu menštruácie.

Dobrou voľbou sú škorica i tymian

Poznáme aj mnoho ďalších pomocníkov na spomínané ťažkosti. Netradičnou voľbou je napríklad odvar zo škorice. Tento nápoj znižuje zápaly a nadúvanie, ktoré sú niekedy sprievodným príznakom menštruačného cyklu. Škorica reguluje tiež hladinu cukru v krvi a tak bráni nástupu obťažujúcej chuti na sladkosti počas periódy. Vedecké výskumy hovoria aj o viacerých benefitoch čaju z tymianu. Populárna rastlina má silnú, zemitú chuť a tieto jej vlastnosti sa tiež odrážajú v tymianovom čaji. Rozsiahly výskum, ktorý sa uskutočnil na vyše 250 tínedžeroch zistil, že pitie tohto druhu čaju pomáha znižovať menštruačné bolesti až o 63 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäta pieporná #fenikel #menštruačné bolesti #mentol #tymian #kŕče #škorica #harmanček #malina #zázvorový čaj

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...