Znečistené ovzdušie vplýva aj na naše zdravie! Ako tento dosah znížiť? Tu sú tipy

Dosah znečisteného ovzdušia na zdravie možno znížiť vlastným správaním. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto odporúča, aby ľudia využívali verejnú dopravu, chodili pešo, nespaľovali odpad.

25.04.2022 11:00
smog, žena, zdravie, rúško, vzduch Foto:
Dosah znečisteného ovzdušia na zdravie možno znížiť vlastným správaním.
debata

„V čase nadmerného znečistenia ovzdušia, tzv. smogových situácií, ktoré vyhlasuje Slovenský hydrometeorologický ústav, sa treba vyvarovať aktivitám, ktoré zvyšujú znečistenie ovzdušia, ako je lepenie, brúsenie, natieranie, prípadne obmedziť vetranie vnútorných priestorov, obmedziť pohyb a fyzickú aktivitu vonku,“ povedala hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre odbor hygiena životného prostredia a zdravia Kvetoslava Koppová.

brucho, žalúdok, hernia, prietrž Čítajte viac Prestaňte zaťahovať brucho! Naozaj to škodí zdraviu. Čo všetko vám hrozí?

Úrad informoval, že dosah znečisteného ovzdušia na zdravie sa dá znížiť aj zdieľaným používaním automobilov, využívaním verejnej dopravy i nespaľovaním odpadu. Zdôraznil, že na kvalitu ovzdušia je dôležité dbať aj pri športe. „Z hľadiska rozptylových podmienok sú pre šport menej vhodné miesta v hustej zástavbe, v údoliach, blízko frekventovaných ciest a v zástavbe, kde sa vykuruje uhlím či drevom,“ uviedla Koppová.

Znečistenie sa podľa regionálneho hygienika RÚVZ Žilina Martina Kapasného týka tiež vnútorného ovzdušia budov. „Je potrebné zdôrazniť význam kvality ovzdušia vo vnútri budov, pretože v tomto prostredí trávime až 80 percent svojho času,“ doplnil. Kvalita ovzdušia sa dá podľa jeho slov zvýšiť dostatočným vetraním a zásadným obmedzením fajčenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #kvalita ovzdušia

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...