Chcete sa vyhnúť nočnému vyjedaniu chladničky?

Ak sa chceme vyhnúť nočným nájazdom na chladničku, jedlo by sme si mali podľa vedcov rozdeliť do dvanásťhodinového okna počas dňa. Väčšina príjmu kalórií je rozumné presunúť na začiatok dňa a postupne ich znižovať k večeru.

11.05.2022 15:00
potraviny, chute, žena, lyžička, zmrzlina, jedlo Foto:
K základným stratégiám, ktoré nám pomôžu v boji proti nočnému vyjedaniu chladničky patrí zamedzenie vynechávaniu jedla počas dňa.
debata (1)

Dbajme na vnútorné hodiny

Tento spôsob rozloženia potravy kopíruje naše vnútorné hodiny, ktoré sú známe pod odborným názvom cirkadiánny rytmus. Podľa neho telo doslova vie, kedy má spať, bdieť, ale aj jesť. Keď sa tieto vnútorné hodiny narušia, napríklad dlhým spánkom počas dňa, alebo vystavovaniu sa modrému svetlu z počítača či mobilných telefónov, dochádza aj k narušeniu pravidelnej konzumácie jedla. To znamená, že neodolateľná chuť do jedla sa môže objaviť aj vtedy, keď si to neželáme, v noci. Odborníci vysvetľujú, že rozloženie jedla do menších porcií počas dňa sa dokáže postarať o reguláciu hormónov hladu a zasýtenia, čím sa v konečnom dôsledku vyhneme neodolateľnej chuti do jedla v nočných hodinách.

Čo tak časové okno?

Veľkú výhodu má aj konzumácia jedla v kratšom, osemhodinovom časovom okne. Môžeme si zvoliť čas medzi desiatou a šiestou hodinou večer. Tento spôsob stravovania dokonca prispieva k regulácii hmotnosti, pretože pomáha tiež regulovať neskoré nočné maškrtenie. Účinkami osemhodinového rozloženia jedla počas dňa sa zaoberalo viacero štúdií. Vedci po dvanástich týždňoch výskumu dospeli k záveru, že pri takomto rozvrhnutí jedla automaticky dokážeme znížiť celkový kalorický príjem a zároveň aj telesnú hmotnosť v porovnaní s klasickým stravovaním. Na to, aby spomínaný jedálniček fungoval je vhodné ho doplniť o kvalitné bielkoviny, ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny.

Jedlo presuňme na začiatok dňa

Ak väčšinu jedla zjeme v prvej časti dňa, máme vyhrané. Týka sa to najmä regulácie chuti do jedla. Ľudské telo totiž prirodzene očakáva vyšší príjem kalórií na začiatku dňa, aby mohlo zvládnuť energetický nápor dňa. Výskumy naznačujú, že vynechávanie raňajok nám v tele narobí poriadny chaos. Jedným z dôsledkom tohto druhu stravovania je nedostatočný príjem jedla v skorých ranných hodinách. Konzumácia raňajok dokáže pomôcť zahnať hlad, ale aj vyhnúť sa chuti na sladké, slané, kalorické potraviny. Naopak, vynechanie raňajok posúva potrebu tela po jedle do neskoršieho časového úseku počas dňa, pričom nie je vylúčené, že po kalorických potravinách siahneme aj v noci.

raňajky, výživa, chudnutie Čítajte aj Super tipy, ktoré každej žene zlepšia zdravie aj postavu. A pritom nič nestoja

Základné stratégie proti nočnému hladu

K základným stratégiám, ktoré nám pomôžu v boji proti nočnému vyjedaniu chladničky patrí zamedzenie vynechávaniu jedla počas dňa. Hoci aj krátke hladovanie môže viesť k zníženiu hladiny cukru v krvi. Ľudský organizmus sa snaží vyrovnať hladinu cukru v krvi a v organizme navodí pocit hladu. V prípade, že sa tieto výkyvy opakujú, netreba sa čudovať, že nás to nasmeruje k chladničke aj v nočných hodinách. Nočnému hladu sa dá predísť aj vyváženou konzumáciou makroživín, ku ktorým zaraďujeme bielkoviny, sacharidy a tuky. Výrazné obmedzenie ktorejkoľvek z nich vedie k pocitom hladu a podráždenosti. Dochádza k tomu pri držaní rôznych diét, pri ktorých napríklad škrtíme príjem sacharidov. Pomôcť v tomto prípade tiež môže prijímanie dostatočného množstva vlákniny, ktorú nájdeme v ovocí, zelenine a celozrnných potravinách.

Čo sa deje v tele?

Nočné maškrtenie má negatívny vplyv na ľudský organizmus, metabolizmus i priberanie na hmotnosti. Príjem jedla tesne pred spaním znižuje látkovú výmenu a vedie k ukladaniu tukov do tela. Škodu nenapácha náhodné „občerstvenie“ počas noci, viac negatívne však pôsobí pravidelné maškrtenie ku sklonku dňa.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priberanie #hladovanie #prejedanie sa #diétna strava #vyjedanie #večerné prejedanie sa #nočné prejedanie sa

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...