Neviete sa vzdať sladkého? Skúste zdravšie alternatívy cukru

Sladká je jedna z najvábnejších chutí, ale uspokojiť túžbu po nej nebýva najzdravšie. Teda v prípade ak volíte rafinovaný cukor. Sú však aj zdravšie a prírodné alternatívy, ktoré vám umožnia užiť si sladké, nepribrať a neubližovať telu vedľajšími účinkami cukru.

22.04.2022 15:00
cukor, varecha, med, Foto:
Alternatívy klasického a trstinového cukru.
debata

Stévia

Výťažok z jej listov je priam poklad. Chuť sladká ako cukor, ale zabudnite na kalórie a nejde ani o žiadne umelé sladidlo, ale čisto prírodný produkt. Stévia síce nedodáva telu žiadne živiny, ale ani žiadne kalórie. Je skvelou alternatívou bežného cukru a dokonca sa dá pestovať aj na parapete v paneláku.

Agávový sirup

Ide o sladký nektár získavaný z rôznych druhov rastlín agáve, vrátane agáve tequilany, ktorá sa inak bežne využíva na výrobu tequily! Nejde však o čistú šťavu, ale značne spracovaný druh cukru. Je síce zdravší ako biely cukor, ale netreba to s ním preháňať. Agávový sirup má výnimočne vysoký obsah fruktózy, čo nie je úplne ideálne. Vysoká spotreba fruktózy je spojená s množstvom ochorení, od inzulínovej rezistencie až po srdcové choroby a cukrovku 2. typu.

Med

Tradične sa používa ako náhrada stolového cukru v nápojoch, na varenie a pridáva sa do mnohých jedál. Med má síce vysoký obsah kalórií. Jedna polievková lyžica obsahuje približne 64 kalórií a 17 gramov cukru, ale je zdravý. Teda omnoho zdravší ako bežný cukor. Je bohatý na antioxidanty, rovnako ako má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

banán, žena diéta, chudnutie, hmotnosť Čítajte aj Nenápadné veci, vďaka ktorým priberáte

Kokosový cukor

Na rozdiel od iných rafinovaných cukrov obsahuje niektoré minerály, ako železo, zinok, vápnik a draslík. Je tiež zdrojom inulínu, čo je vláknina, ktorá spomaľuje trávenie a hladinu cukru v krvi. Po kokosovom cukre sa budete cítiť sýtejší. Hoci má nižší glykemický index ako bežný cukor, má pomerne vysoké percento fruktózy, takže tiež nie je ideálny, ale vďaka minerálom lepší ako klasický.

Erythritol

Znie ako čisto chemický produkt z laboratória, no pravdou je, že ide o čisto prírodnú náhradu bežného cukru. Vzniká pomocou špeciálneho druhu kvasiniek, ktoré fermentujú glukózu z kukuričného alebo pšeničného škrobu. Výhodou je, že prakticky nemá kalórie a chutí podobne, ako bežný stolový cukor. Tento cukor sa nikdy nedostane do hrubého čreva, ale vstrebáva sa do krvného obehu a vylučuje sa močom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #cukor #stévia #agávový sirup #biely cukor #náhradné sladidlá #erythritol #kokosový cukor

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....