Jedli ste počas sviatkov veľa a všetko? Nevadí, ale pozor... teraz treba urobiť toto!

Veľkonočné sviatky sú už za nami. V mnohých domácnostiach sa niesli aj v znamení obľúbených sviatočných jedál či sladkostí.

19.04.2022 06:00
rodina, rodičia, dieťa, prechádzka Foto:
S deťmi vyrazte do prírody a urobte niečo pre svoje zdravie po niekoľkých dňoch sviatočného jedla.
debata

Odopierať si ich nemá zmysel. Jedna vec je dopriať si počas sviatočných dní, no pri tom nezabúdať na pohyb a pokiaľ to je možné, aj s menej zdravými jedlami dbať na veľkosť porcií a striedmejší príjem.

V mnohých rodinách však nie sú výzvou len dni sviatočné, ale aj tie, čo prichádzajú po nich. Niektorí z nás sa takpovediac „rozjedia“ a pokračujú v nastavenom trende ešte niekoľko dní alebo aj týždňov. Šunku možno nahradia údeniny z pultového predaja, zemiakový šalát zase nahradí fast-food alebo upravené polotovary a sladké zákusky vymeníme za čokoládové tyčinky či keksíky.

Práve toto je omnoho väčší problém, ako sviatočné dni samotné. Jeden-dva dni, keď opustíte zaužívaný zdravší jedálniček, nemusia byť problémom. Ak však v podobnom tempe zostanete aj ďalšie dni, podpíše sa to na línii, ale aj na vašom zdraví, pocite únavy či zažívacích problémoch.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

Dôležitý teda je návrat k zdravším alternatívam, po dňoch, v ktorých ste skonzumovali viac udeného mäsa, koláčikov či zemiakového šalátu, je tiež vhodné zaradiť nasledujúce dni zvýšené množstvo zeleniny, strukovín a obmedziť konzumáciu mäsa. Urobiť si môžete napríklad bezmäsitý týždeň. Na energiu sú potom vhodné napríklad výrobky z celozrnnej múky, nemusíte sa vyhýbať ani ryži či zemiakom. Upravujte ich však zdravo a bez zbytočného tuku. Ak máte chuť na mäsité jedlo, v nasledujúcich dňoch voľte napríklad rybu upečenú v rúre na plechu či na papieri len s troškou olivového oleja a bylinkami (nie vysmážanú!).

obezita, prejedanie sa, jedlo, fast-food, nadbytok, Čítajte viac Neseďte a jedzte zdravšie! Obezita útočí na Slovákov, ako s ňou zatočiť? (VIDEO)

Ešte dôležitejší je potom pohyb a reč nie je len o cvičení vo fitness centre. Sú dni (sviatočné, víkend), keď stačí napríklad prechádzka v prírode či pobyt v záhrade. Najmä v čase, keď rodičia môžu s deťmi stráviť oveľa viac času, môžu sa ísť po raňajkách prejsť do lesa a stráviť tam čas. Môže to byť naháňačka alebo môžu ísť na záhradu okopávať," hovorí kondičný tréner Maroš Molnár.

Kľúčové je prekonať komfort a urobiť pre seba či svoje deti niečo navyše. Platí to pritom počas sviatkov, ale aj po nich. Nezabúdajte na to. Inšpirujte sa aj našou epizódou z relácie Ide o nás o problémoch Slovákov s obezitou a ako sa jej postaviť a zmeniť svoj životný štýl. Nájdete ho vyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #zdravie #jedlo #obezita #stravovanie #sviatky

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...