Trénerka radí: Takto sa cvičí v tehotenstve (1. časť)

Gravidita nie je definitívnou bodkou za vaším obľúbených športom či pohybovou aktivitou. Cvičeniu sa môžete venovať aj v tehotenstve. Pozor si však treba dávať na viacero zvláštností. Pokiaľ ste cvičili ešte pred otehotnením, problémy sa vám skôr vyhnú. Iné to však je u tehotných žien, ktoré sa športu nevenovali vôbec. Viac rád v tejto oblasti ponúka v rozhovore pre Pravdu skúsená trénerka známa aj z portálu fitnation.sk a zo spoločnosti FitNation Sára Kožár.

18.04.2022 10:00
sára kožár, fitnation, cvičenie, Foto:
Netreba leňošiť: Cvičenia sa netreba báť ani počas tehotenstva. Známa fitness trénerka Sára Kožár má odcvičených s klientmi 4000 hodín a pohyb pod dohľadom odporúča aj v gravidite.
debata

Prečo by sa tehotné ženy nemali vyhýbať športu?

Tehotenstvo nie je choroba a pokiaľ prebieha bez komplikácii a fyziologicky, žena by mala fungovať podobne ako pred ním a výnimkou nie je ani fyzická aktivita. Cvičenie počas tehotenstva sa ukázalo nielen ako bezpečné, ale je prospešné pre matku, plod aj placentu.

Čím konkrétne pomáha?

Zlepšuje kardiovaskulárne funkcie, potláča priberanie na váhe v tehotenstve, znižuje vznik bolestí pohybového aparátu, znižuje svalové kŕče a edémy dolných končatín, zlepšuje stabilitu nálady, znižuje riziko predčasného pôrodu, zvyšuje svalovú hmotu nielen matky ale aj novorodenca a zväčšuje objem placenty. Mnohé z fyziologických aspektov cvičenia v tehotenstve sú podobné tým, ktoré sa vyskytujú u netehotných žien.

Ako sú na tom ženy, ktoré pred tehotenstvom necvičili?

Väčšina negatívnych fyziologických reakcií na cvičenie počas tehotenstva sa vyskytuje u žien, ktoré mali sedavé zamestnanie pred tehotenstvom alebo ktoré začali s aktívnym pohybom až v období tretieho trimestra. Treba zdôrazniť, že je veľmi dôležité brať do úvahy to, na akú fyzickú aktivitu žena bola zvyknutá pred tehotenstvom. Ak bola zvyknutá na intenzívnu fyzickú záťaž, v rozumnej miere v nej môže pokračovať aj v tehotenstve. Ak však nešportovala a chce začať s intenzívnym tréningom práve počas tehotenstva, tak to asi nebude tá najlepšia voľba.

tehotenstvo, tehotná Čítajte aj Viete sa stravovať počas tehotenstva a chudnúť po ňom?

Čo odporúčate v takomto prípade?

Odporúčam zaradiť skôr jednoduchšiu aktivitu akou môže byť napríklad aj obyčajná chôdza, prípadne joga, pilates či tehotenské plávanie. Naopak, vo všeobecnosti sa pre tehotné neodporúčajú skákavé typy cvičenia, kontaktné športy, adrenalínové športy, prípadne športy, kde je vyššia pravdepodobnosť úrazu ako napríklad lyžovanie.

Ako je na tom nežnejšia polovička ľudstva, ktorá sa venovala športu aj pred tehotenstvom?

Netreba zabúdať na fakt, že čím viac svalovej hmoty má žena pred tehotenstvom, tým ľahšie sa jej telo popasuje najmä s narastajúcou hmotnosťou dieťaťa v brušku. Počas tehotenstva sa telesná hmotnosť ženy zvýši o 15 až 25 %. V praxi to znamená, že všetky pohyby počas tohto obdobia žena vykonáva so „záťažovou vestou“. V tomto prípade aj navonok obyčajná chôdza by sa do určitej miery dala považovať za pohybovú aktivitu silového charakteru. Cvičenie v tehotenstve má veľké prínosy aj pri odbúravaní stresu, úzkosti a depresií.

Ktoré športy môžu robiť budúce mamičky počas gravidity?

Odporúčania pre cvičenie v tehotenstve sú podobné ako pre inak zdravých jedincov, ak je mamička na cvičenie zvyknutá, t. j. 30 – 40 minút miernej aktivity počas väčšiny dní v týždni. Ak matka začína cvičiť v tehotenstve, za predpokladu, že neexistujú žiadne kontraindikácie, na začiatok sa odporúča mierna intenzita cvičenia.

Ako konkrétne pomáha silové cvičenie v tehotenstve, ale aj rady na to, ako sa vyhnúť bolestiam chrbta a iným zdravotným problémom ponúkneme v druhej časti rozhovoru s fitness trénerkou Sárou Kožár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tehotenstvo #pohyb #tréning #silový tréning #tehotenské kilá

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....