Prečo sa nevieme zmestiť do kože?

Výbuchy emócií, hnevu a k tomu poriadna dávka podráždenosti či precitlivenosti. Pri týchto spôsoboch správania sa však ihneď netreba obávať duševnej poruchy. Za náhlymi zmenami nálad často stojí hormonálna nerovnováha.

31.03.2022 14:30
spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ,... Foto:
Vstávanie uprostred noci je často reakciou organizmu na stres.
debata

Na čo sa treba pripraviť?

Kolísanie týchto látok dokáže v tele nežnejšej polovičky ľudstva narobiť poriadne ťažkosti. Zahŕňajú nepohodu, výkyvy nálady, ale aj nedostatočnú chuť na sex. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o banálny problém, opak je pravdou. Ženské hormóny sú nevyhnutné na správne fungovanie tela a ak sa vymknú spod kontroly, nastáva stav, ktorý sa prirovnáva k tomu, akoby sme sa nevedeli zmestiť do kože.

Celý rad príčin

Hormonálnu nerovnováhu zapríčiňuje niekoľko faktorov a zvyčaje ju spôsobuje tehotenstvo, menštruačný cyklus, menopauza, ale aj užívanie antikoncepcie. Zo skupiny iných zdravotných problémov ide najmä o problémy so štítnou žľazou či cukrovku. Prejavy hormonálnej búrky sa odrážajú nielen na našom prežívaní a správaní, ale prudko zasahujú aj do kvality spánku, stravovania a fyzickej aktivity.

Spánok ide dolu vodou

Typickým príznakom hormonálnych výkyvov sú ťažkosti so spánkom. Objavujú sa najmä tesne pred menštruáciou. Existuje na to jednoduché vysvetlenie, za ktorým sa skrýva fungovanie hormónu progesterónu. Ten výrazne klesá práve pred spomínanou menštruáciou, ale dokonca aj po pôrode. Progesterón je kľúčový ženský hormón, ktorý nám pomáha relaxovať a pociťovať vytúženú duševnú rovnováhu. Nízke hodnoty tejto látky negatívne ovplyvnia nočný odpočinok, zaspávanie i hĺbku spánku.

potraviny, jedlo, hlava, mozog, myslenie, hlad Čítajte aj Mozog si pýta kvalitnú stravu, spánok aj dostatok tekutín. Ako mu ešte pomôcť?

Lepšie aj horšie dni

Netreba si robiť ťažkú hlavu z toho, keď sme niekedy unavení. Takzvaný „deň blbec“ je bežný a nemusíme mu pripisovať veľký význam. Horšie to je v prípade, ak sa z neho stane niekoľko po sebe nasledujúcich zlých dní. Prejavuje sa najmä pocitmi lenivosti a silnej únavy. Netreba sa čudovať, že v tomto období dochádza aj k rýchlemu priberaniu na hmotnosti. Pri pretrvávajúcej únave zohrávajú dôležitú úlohu najmä hormóny štítnej žľazy. Ak je ich málo, dostávame sa do stavu mučivej únavy. Niektoré ženy práve „vďaka“ nedostatočnej funkcii štítnej žľazy nedokážu schudnúť, a to ani pri tvrdej diéte alebo cvičením. Tieto hormóny sú zodpovedné za metabolizmus, spomalenie srdcovej frekvencie, mentálnych funkcií a trávenia.

Trpí pamäť a objavuje sa depresia

Pod celkovú duševnú kondíciu sa podpisuje aj stresový hormón kortizol, ktorý negatívne ovplyvňuje pamäť. „Zásobáreň“ našich spomienok tak trápi nielen vek, ale často aj nadmerné množstvo stresu. Hormonálna nerovnováha je typická aj pre obdobie klimaktéria, kedy ženy pociťujú výrazné zmeny nálad. Z minúty na minúty dochádza k návalom teploty, nervozity a podráždenosti. Menopauza môže vyčerpávať organizmus až do takej miery, že jej sprievodným javom je depresia a únava.

Keď na to nie je chuť

Kedysi vedci tvrdili, že návaly horúčav v menopauze súvisia s nízkou hladinou ženského pohlavného hormónu estrogénu. Posledné roky však ukazujú, že to je naopak. Stúpajú teda hladiny estrogénu, ale klesajú hodnoty progesterónu. Hormonálnu búrku však môžu spôsobiť aj ochorenia vaječníkov, nadobličiek, pankreasu a tráviaceho traktu. S menopauzou sa však spája i znížený záujem o pohlavný život a strata libida.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #hormonálna porucha #hormonálny cyklus #hormonálne zmeny #hormonálna nerovnováha

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...