Mozog si pýta kvalitnú stravu, spánok aj dostatok tekutín. Ako mu ešte pomôcť?

Každý z nás si asi želá, aby mu mozog fungoval čo najlepšie. Dá sa tomu pomôcť aj správnym životným štýlom, ten zabráni predčasnému starnutiu mozgu. Ako vyzerá?

26.03.2022 07:00
potraviny, jedlo, hlava, mozog, myslenie, hlad Foto:
Vhodným príkladom zdravej stravy pre mozog je stredomorská strava zahŕňajúca zeleninu.
debata

1. Strava je dôležitá

Kvalitná strava je dôležitá nielen pre naše telo (a líniu), ale aj pre mozog a jeho správne fungovanie. Keďže mozog spotrebúva veľa energie, dôležitá je strava vyvážená. Vhodným príkladom je stredomorská strava zahŕňajúca zeleninu, ovocie, olivový olej, obilniny, chlieb, strukoviny, ryby, vajíčka, mliečne výrobky a kvalitné chudé mäso či príležitostne červené mäso (najmä hovädzie). Dôležité je redukovať príjem alkoholu.

2. Vitamíny, ktoré pomôžu

Odborníci sa zhodujú, že pre mozog a celý nervový systém sú hotovým dopingom najmä vitamíny skupiny B. Obsiahnuté sú v už spomenutých potravinách ako ryby (najmä losos) alebo červené hovädzie mäso či pečeň a kuracina. Na B vitamín sú bohaté aj vajíčka, mliečne výrobky, ale tiež tofu a zo zeleniny napríklad avokádo alebo špenát.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

3. Fyzická aktivita

Pravidelný pohyb, cvičenie, ale aj oddych či pobyt v prírode sú pre mozog kľúčové. Krátke prestávky (mikroprestávky) počas dňa (pracovného) tiež zmierňujú únavu a pôsobia pozitívne. Pre mozog je taktiež prospešné, „určiť si vo svojom byte aj pracovnom prostredí zóny bez akýchkoľvek technológií“ a „používať informačné a komunikačné technológie len v najnutnejšej miere“.

4. Mentálna aktivita

Pre mozog je rovnako dôležité trénovať pamäť a udržiavať ho v akejkoľvek aktivite. Poslúži dobre čítanie kníh či novín, mozog zapájame aj pri práci. V staršom veku sa odporúča trénovať si mozog napríklad krížovkami a rôznymi slovnými rébusmi, ešte vhodnejšie je skúsiť sa učiť cudzí jazyk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #zdravie #oddych #strava #Telo

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...