Čo sa stane s vaším telom, ak budete spávať viac ako 6 hodín

Štúdie ukazujú, že ľudia spávajú neustále menej. Pre dospelého človeka je ideálny počet prespaných hodín na úrovni 7 – 8. Avšak čoraz viac ľudí spáva pod touto hranicou. Ak si však doprajete dostatok hodín v ríši snov, hodiny bdelosti pre vás budú neporovnateľne iné. Vaše telo sa úplne zmení.

24.03.2022 15:00
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Počas spánku nielen regenerujeme, ale budujeme si aj imunitu.
debata

Schudnete

Vyskúšali ste už množstvo diét aj cvičiacich programov a váha je u vás stále ako na hojdačke? Možno stačí iba viac spať. Chudnúť počas spánku je niečo ako sen, pritom nejde o žiadny mýtus. Analýza z roku 2020 zistila, že dospelí, ktorí spali menej ako 7 hodín za noc, mali o neuveriteľných 41 % zvýšené riziko vzniku obezity. Nedostatok spánku vyvoláva únavu, ktorú sa snaží telo kompenzovať zdrojmi cukrov. Avšak toto vyhodnotenie je vrcholne nesprávne a výsledkom je priberanie.

Zlepšíte produktivitu a koncentráciu

Jednoducho budete počas dňa omnoho výkonnejší. Dostatok spánku zlepšuje intelektuálny výkon u detí, dospelých a dokonca aj vo vyššom veku. Dobrý spánok zlepšuje schopnosti riešiť problémy a zlepšuje pamäť. Preto ak chcete v živote robiť dobré rozhodnutia, určite si doprajte dostatok spánku. Prastará múdrosť, že ráno múdrejšie večera právom radí, že na dôležité rozhodnutia je dobré sa vyspať. A patrične dlho.

spánok, žena, spiaca žena, noc, posteľ, budík Čítajte aj Keď nedáte pozor na spánok detí, zbytočne priberú

Zlepšíte svoj športový výkon

Trénovanosť tela sa nebuduje v posilňovni, ale v posteli. Ukázalo sa, že spánok zvyšuje športový výkon. Početné štúdie dokázali, že primeraný spánok môže zlepšiť jemné motorické zručnosti, reakčný čas, svalovú silu, svalovú vytrvalosť a zlepšuje regeneráciu. Osem hodín spánku tak môže znamenať pre telo a športový výkon omnoho viac, ako keď si zo spánku ukrojíte hoci aj kvôli tréningu.

Budete mať lepšiu náladu

Smútok, podráždenosť a depresia sa môžu stratiť už po pár dňoch kvalitného a dostatočne dlhého spánku. Štúdia s 2 672 účastníkmi zistila, že tí, ktorí trpia často úzkostnými a depresívnymi stavmi, spávajú horšie ako ľudia spokojní so životom. V iných štúdiách ľudia s poruchami spánku, ako je nespavosť alebo obštrukčné spánkové apnoe, tiež uvádzajú vyššiu mieru depresii a sú podráždenejší.

Zlepší sa vám imunita

Počas spánku nielen regenerujeme, ale budujeme si aj imunitu. Každá dostatočne dlhá noc podporí obranyschopnosť organizmu a skrátený spánok ju oslabí.

Účastníci výskumu, ktorí spali menej ako 5 hodín, mali 4,5-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku prechladnutia v porovnaní s tými, ktorí spali viac ako 7 hodín. Tí, ktorí spali 5–6 hodín, mali 4,2 krát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia. Dostatočne dlhý spánok je spoľahlivá cesta k dobrému zdraviu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #koncentrácia #spánok #regenerácia #produktivita #fyzický výkon #kvalitný spánok #nedostatočný spánok

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...