Čím chudobnejší, tým obéznejší... nekvalitné, ale chutné potraviny nás vedú do hrobu

Slováci zjedia za rok v priemere sedemdesiat kíl mäsa. Viete, koľko zjeme strukovín? To číslo šokuje svojou nízkou hodnotou, dozviete sa v najnovšej epizóde relácie Ide o nás.

15.03.2022 06:00
debata (3)
Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

V relácii Ide o nás sme si tentoraz vybrali dôležitú tému. Po nedávnom pripomenutí si Svetového dňa obezity chceme upozorniť na to, aká nebezpečná je z hľadiska nášho zdravia nadváha, prejedanie sa, ale tiež nezdravé diéty či detoxikačné kúry, ktoré mnoho ľudí nasleduje v snahe zhodiť kilá, ktoré si „starostlivo“ budovali nezdravým životným štýlom.

Jeme často zbytočne veľa a aj nezdravo. Strukoviny, zeleninu či obilniny sme vymenili za mäso a polotovary, hýbeme sa menej a dostupnosť jedla (najmä toho lacného) je pre nás veľkým lákadlom. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami ťaháme za kratší koniec.

S obezitologičkou, lekárkou a vedkyňou z Biomedicínskeho ústavu SAV Adelou Penesovou a dietológom, lekárom a autorom knihy Medicína výživy Borisom Bajerom sme sa zhovárali nielen o nástrahách obezity, ale aj o tom, ako zo začarovaného kruhu von.

Čo jesť, čo nejesť, ako sa hýbať, ako viesť ku zdravému stravovaniu deti a čo dokáže redukcia hmotnosti urobiť pre naše zdravie dokonca aj pri vážnych diagnózach? Odpovie naša relácia Ide o nás.

Rozšírenú podcastovú verziu relácie Ide o nás si pozrite tu.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #zdravie #obezita #detox #Ide o nás #Adela Penesová #Boris Bajer

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...