Športy, ktoré vám vylepšia nielen telo, ale aj náladu

Systematická fyzická aktivita je tou najvhodnejšou cestou k dobrej kondícii, postave aj zdraviu. Avšak nielen tomu fyzickému, ale aj duševnému. Fyzická aktivita spúšťa v tele celý rad pozitívnych procesov, na konci ktorých je porcia endorfínov a dobrá nálada. Niektoré športy však úsmev na tvár prinesú skôr ako iné. Oplatí sa ich poznať.

06.03.2022 00:00
beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý... Foto:
Štúdie ukázali, že práve beh prináša rýchle zaťaženie tela a preto sa veľmi rýchlo vyplavia aj endorfíny.
debata (2)

Turistika

Je to ako výhra v tombole šťastia. Pretože turistika v sebe spája unikátnu symbiózu pre zlepšenie fyzických aj mentálnych schopností. Jedna štúdia totiž zistila, že turistika má na mozog rovnaký účinok ako meditácia. Dôvod? Prostredie hôr, lesa, zelene pôsobí ako balzam na dušu. No a turistika nie je len vychádzka. Poriadne vám rozbúcha srdce a preverí svaly. Dostanete riadne zabrať a budete sa cítiť unavene, ale šťastne.

Beh

Vyžaduje si menšiu časovú investíciu ako turistika. No a bežať môžete tiež po horskom teréne. Štúdie ukázali, že práve beh prináša rýchle zaťaženie tela a preto sa veľmi rýchlo vyplavia aj endorfíny. Stačí pár kilometrov a vaša myseľ bude razom ako vymenená. Môžu za to endorfíny. Beh je jednou z odporúčaných činností aj v prípade, že človek trpí melanchóliou a depresiou.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Odborníčka radí ako sa vyhnúť extrémom pri chudnutí

Loptové hry

Basketbal, volejbal, ale napríklad aj futbal. Stačí pár minút hry a vaša nálada sa zmení. Garantujú to rôznorodé štúdie, ktoré za zlepšenie nálady pri loptových hrách označujú dva činitele. Po prvé je to aktívny pohyb. Po druhé je to kolektívny duch. Zlá nálada a depresia totiž často vznikajú hlavne keď je človek sám. Tímový loptový šport dá každému hráčovi pocit dôležitosti a pohyb plus spolupatričnosť zaženú každú zlú náladu.

Plávanie

Jeho výhodou je, že komplexne precvičuje prakticky všetky svalové partie. Súčasne znižuje preukázateľne hladiny stresového hormónu. Pri pokojnom plávaní sa vaša tepová frekvencia nedostane do závratných výšin. To znamená, že ide o šport vhodný prakticky pre každého a každému sa na duši podpíše aj zlepšením nálady.

Joga

Jej výhodou je práca s dychom a natiahnutie svalov. Naťahovanie pôsobí na telo omnoho inak ako napríklad dvíhanie závaží. Výsledkom je, že jemné tkanivá aktivujú obeh lymfy a telo sa začne detoxikovať nielen od škodlivín, ale aj škodlivých myšlienok. Joga je navyše zameraná na správne dýchanie a uvoľnenie. Veci, ktoré zásadne zlepšujú náladu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #beh #pohyb #jóga #Turistika #tréning #meditácia #psychické zdravie #endorfíny #športová aktivita

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...