3 znaky, ktoré môžu napovedať, že pijete priveľa kávy

Patríte k ľuďom, ktorých prvá cesta z postele vedie každé ráno ku kávovaru?

26.02.2022 13:00
káva, kofeín, pôžitok Foto:
Ako ste na tom s pitím kávy?
debata

Káva má mnoho pozitívnych účinkov, ktoré ďaleko presahujú len efekt „nabudenia“. Ako pri všetkom, aj tu platí zlaté pravidlo, všetko s mierou. Odborníci odporúčajú skonzumovať nie viac ako 400 miligramov kofeínu denne, čo sa rovná asi trom šálkam kávy. AK však začnete pozorovať isté zmeny, ktoré sa dajú označiť za rušivé a nežiaduce, pitie kávy prehodnoťte.

žena, káva, kaviareň Čítajte viac Držte sa vedy! Tu je čas, kedy káva účinkuje na naše telo najlepšie

Problémy so spánkom alebo pocit úzkosti

Pre vysoký obsah kofeínu je známym faktom, že kávu by sme už nemali piť 6 hodín pred odchodom do postele. Samozrejme, že aj v tomto prípade sa účinok kávy líši od človeka k človeku, ale ak problémy so spánkom súvisia s úzkosťou, kávu by ste mali konzumovať obzvlášť opatrne. Môže zvýšiť príznaky ako búšenie srdca, tras alebo bolesti hlavy.

Abstinenčné príznaky

Ak zistíte, že si nedokážete odoprieť svoju rannú kávu a ak ju nemáte, váš deň má nižšiu kvalitu než zvyčajne, spozornite. Už pociťujete akési abstinenčné príznaky, ak nedostanete svoju kávu v presný čas? Ste obzvlášť unavená, menej výkonná alebo podráždená či dokonca depresívna. Je najvyšší čas množstvo kávy počas dňa znižovať a nedržať sa zaužívaného kávového harmonogramu.

Nepravidelný cyklus

Konzumácie kávy sa niektorí držia v čase nezdravého chudnutia. Nahradia jedlo kávou, aby si vytvorili deficit kalórií, aby odvrátili pozornosť od jedla, potlačili chuť do jedla alebo si udržali energiu na vysokej úrovni, pri nedostatočnom prísune kvalitných živín. Ak sa to deje dlhodobo, môže to viesť k nepravidelnému menštruačnému cyklu. Ak napríklad vždy vynecháte raňajky a namiesto toho pijete kávu, zvýši sa vám hladina kortizolu. Tá je však už ráno prirodzene vysoko. Keď sú hladiny kortizolu obzvlášť vysoké, mozog signalizuje telu, že je v nebezpečenstve a zastaví reprodukciu, aby „neumiestnil“ rastúci plod do stresového prostredia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #káva

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...