Čísla hovoria jasnou rečou
Pred vyše polstoročím sme spaľovali viac energie ako je tomu v súčasnosti. Vedci si zobrali na mušku štatistiky zo Spojených štátov amerických. Podľa tamojšieho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb bolo pred približne tromi rokmi obéznych vyše 40 % Američanov, necelých dvadsať rokov pred tým malo problémy s týmto zdravotným problémom o 12 % menej ľudí. Dôvod priberania na hmotnosti vidí odborníčka na výživu Grace A. Derocha v čoraz častejšej konzumácii spracovaných potravín a v nedostatku pohybu.
Ako sú na tom deti a ako dospelí?
Paradoxne, najviac sedia dospievajúce deti. V priemere na stoličke či gauči strávia vyše osem hodín denne. Dospelí ľudia sú na tom len o čosi lepšie. Sedenie im zaberie šesť a pol hodiny z celého dňa. V porovnaní s obdobím spred pätnástich rokov tak ide o nárast o vyše šesťdesiat minút v obidvoch vekových kategóriách. Odborníci tvrdia, že tento trend súvisí najmä so správaním detí, ktoré v súčasnosti trávia menej času pri športe či vonku v parku, prírode.
Takto vlastne priberáme
Prírastok na váhe priamo súvisí s konzumáciou väčšieho množstva energie, ktorá je ukrytá v kalóriách. Tuky, cukry i bielkoviny majú energetickú hodnotu. Cukry a bielkoviny na úrovni približne 4 kilokalórií na 1 gram hmotnosti, tuky až 9 kcal na 1 gram. Ak prijímame viac kalórií ako ich minieme, telo si z prebytku začne vytvárať zásoby. Tie sa uskladňujú do podkožného tkaniva, ale tiež aj okolo telesných orgánov v podobe viscerálneho tuku. "Nadbytok kalórií zvyšuje množstvo tukových buniek, ale aj ich veľkosť. Navyše, konzumácia spracovaných potravín zaťažuje naše telo rôznymi chemikáliami, s ktorými sa nevie vyrovnať,“ vysvetľuje Grace A. Derocha.
Čítajte aj Odborníčka radí ako efektívne spaľovať tukyRiešenie – škrtanie kalórií
Existuje viacero spôsobov ako sa dopracovať ku kalorickému deficitu. Prvým je vyhýbanie sa kaloricky bohatým potravinám. Do tejto kategórie zaraďujeme sladkosti, vysmážané jedlá, zemiakové hranolky, rýchle občerstvenie a sladené nápoje. Druhá možnosť redukcie energie spočíva vo zvýšení fyzickej aktivity a tretia je kombinácia úpravy stravy a pohybu. Vedci vyrátali, že približne pol kilogramu tuku v sebe skrýva až 3500 kilokalórií, čo je poriadne veľké číslo. Ak teda chceme zhodiť spomínané množstvo tuku mali by sme každý deň v týždni znížiť príjem energie o 500 kcal. Za sedem dní by sme tak mohli schudnúť pol kilogramu, a to bez toho, aby sme vykonávali fyzickú aktivitu.
Toto je rozumnejšie riešenie
Zdravším a efektívnejším spôsobom chudnutia je spaľovanie energie pohybom. Ideálnymi sú cvičenie v posilňovni, beh, bicykel, plávanie, chôdza a ďalšie. Postačí, ak športom zlikvidujeme každý deň 200 kcal a zo stravy uberieme 300 kcal. Pohybujeme sa tak znova pri 500 kcal, ktorých sa potrebuje zbaviť počas dňa. Kombinácia redukcie energie a pohybuje je ideálnym spôsobom ako chudnúť. Výsledkom akéhokoľvek snaženia tak má byť to, aby sme počas dňa prijali menej energie a viac jej vydali.
Keď treba odhadnúť hranicu
Každé riešenie, ktoré znie príliš jednoducho má predsa nejaký háčik. Tento spočíva v tom, že kalórie nemôžeme znižovať drasticky a dlhodobo. Vynechávanie niektorých jedál, napríklad raňajok a večere, ktorých výsledkom je hladovanie, vedie k problémom s chudnutím. Zamerať sa podľa odborníkov máme skôr na obmedzovanie mastných, sladkých a príliš slaných jedál. Počas chudnutia sa treba vyhýbať pravidelnej konzumácii údenín, polotovarov, vyprážaných jedál, zákuskov a koláčov.
Čo ak to predsa preženieme?
Ak to s redukciou energetického príjmu preženieme, ohrozíme nielen snahu o chudnutie, ale aj zdravie. Kalórie totiž potrebujeme na každodenný pohyb, dýchanie, jedenie, spánok, prácu, trávenie jedla, rast kostí i svalov. Množstvo energie, ktoré míňame na tieto fyziologické procesy sa nazýva bazálny (základný) metabolizmus. Toto číslo sa nedá určiť presne. Závisí od veku, pohlavia, ale i množstva svalov každého z nás.