Činnosti, ktoré vám pomôžu zaspať. Vymeňte ich za sledovanie televízie

V bežnej slovenskej domácnosti je sledovanie televízie klasickým večerným rituálom. Žiaľ, nie práve najzdravším. Televízia je totiž nielen žrút času a základ priberania, ale aj zdroj rozrušenia a modrého svetla. Teda faktorov, ktoré narúšajú zaspávanie aj hĺbku spánku. Preto je čas vymeniť za iné aktivity.

07.02.2022 11:30
spánok postel, spanie Foto:
Kvalitný spánok je potrebný na regeneráciu organizmu a mozgu slúži aj na vytriedenie spomienok.
debata

Meditácia

Unikátna možnosť, ako si zmyť stres z celého dňa. Meditácia je technika, ktorá vás upokojí, umožní vám prežiť rozhovor samého so sebou. Sústreďte sa na dych. Doprajte si hlboké dýchanie do bránice. Pokojné a plynulé. Sústreďte sa iba naň. Pri zatvorených očiach na vás nebudú pôsobiť žiadne vonkajšie vplyvy a vy uvoľníte telo aj myseľ. Je to akoby kvalitná predohra pred dobrým spánkom.

Audioknihy

U dospelých suplujú dokonca akési rozprávky na dobrú noc, na ktoré sa rozpamätávame ešte z detstva. Výsledkom je, že sa započúvate do príjemného hlasu, pri ktorom zabudnete na starosti a pokojne zaspíte. Počúvať okrem audiokníh môžete aj podcasty alebo napríklad relaxačnú hudbu.

Čítanie

Klasika, na ktorú zabúda stále viac ľudí. Pritom čítanie je unikátna činnosť, ktorú telo pripraví na zaspávanie. Obrovskou výhodou je, že čítanie kníh vás vezme do sveta imaginácie a fantázie. Omnoho viac vás odpúta od sveta ako sledovanie televízie. No a výhodou je, že takáto mozgová aktivita vás časom príjemne vezme až do ríše snov.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte viac Zaistite si lepší spánok prirodzeným spôsobom

Rozhovory a hry

Dajte im prednosť pred sledovaním televízie a sociálnych sietí. Porozprávajte sa. Pokojne aj pri teplom svetle sviečky, ktoré na rozdiel od LED svetiel príjemne uvoľní telo aj myslenie. Rovnako tak dobre pôsobia aj spoločenské hry. V rámci nich sa zabavíte, zabudnete na stres aj prácu a budete omnoho spokojnejšie zaspávať.

Milovanie

Na mužov pôsobí doslova ako sedatívum. Ale aj ženy po milovaní zaspia omnoho pokojnejším spánkom, ako keď si napríklad ľahnú do postele rozrušené, či pohádané. Odborníci hovoria, že ak chcete mať efektívny spánok, nikdy nechoďte do postele so zlými myšlienkami a pohádaní. Milovanie roztopí všetky rozpory a zaspať milovaná a uspokojená je jeden z najlepších pocitov na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #spánok #meditácia #zaspávanie #upokojenie #modré svetlo #kvalitný spánok

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...