Odborníčka radí ako efektívne spaľovať tuky

Pomôžu urýchliť chudnutie, zlepšia metabolizmus a podpisujú sa aj pod štíhlejšie krivky našej postavy. Často skloňované spaľovače tukových zásob nie sú žiadnym mýtom. Efektívne však fungujú v kombinácii s pohybom a zdravou stravou. Viac o ich účinkoch na naše telo hovorí v rozhovore pre Pravdu farmaceutická laborantka z lekárne Dr. Max Žilina Tatiana Kocúrková.

05.02.2022 07:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Chudnutie sa nedarí?
debata

Akým spôsobom pomáhajú takzvané spaľovače pri chudnutí?

Spaľovače tukov sú výbornými doplnkami k výživnej a pestrej strave a k správnemu tréningu. Obsahujú látky, ktoré majú schopnosť naštartovať spaľovanie tukov a metabolizmus, potlačiť chuť do jedla alebo pôsobiť termogenicky. Dokážu znížiť absorpciu tuku a tým znížiť úbytok hmotnosti počas cvičenia. Dôležité je aj zloženie spaľovačov tukov. Majú v tele stimulovať hormonálnu reakciu, ktorá začne rozkladať tuky a využívať ich ako zdroj paliva.

Ktoré látky patria medzi najlepšie spaľovače tukov?

Poznáme viacero druhov spaľovačov, ktoré sa delia na základe ich princípu spaľovania a formy. Najčastejšie používané sú komplexné spaľovače, ktoré obsahujú stimulačné látky (kofeín, zelený čaj, synefrín) a nestimulačné látky (CLA, chróm, L-karnitín, HCA, chitosan).

Ako fungujú?

L-karnitín je prírodná látka a je považovaná za jeden z najúčinnejších spaľovačov, podporuje výdrž, dodáva energiu a regeneruje svalstvo. Používa sa počas cvičenia, ktoré ešte viac znásobí účinok L-karnitínu a podporí spaľovanie tukov. Kofeín je silný stimulant, ktorý sa používa na zlepšenie výkonu a zvýšenie hladiny energie. Práve kvôli týmto vlastnostiam je často súčasťou spaľovačov tukov, ktoré prostredníctvom neho dokážu zvýšiť energetický výdaj a povzbudiť k lepšiemu výkonu. Okrem toho, že kofeín podporuje spaľovanie tukov, zvyšuje výkon, posilňuje sústredenie a koncentráciu, výborne vplýva aj na metabolizmus.

jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie, zelenina, losos, ryby, orechy Čítajte aj Odborníčka radí: Ako sa dostať do formy po Novom roku

V poslednom období sú populárne aj látky ako synefrín, CLA a chitosan. Aké účinky môžeme od nich očakávať?

CLA (konjugovaná kyselina linolová) je mastná kyselina, ktorá pozitívne vplýva na zvyšovanie svalovej hmoty a chudnutie. CLA funguje ako bariéra, bráni tuku vstúpiť do tukových buniek. Ukladá sa tak priamo do svalových buniek, kde sa spáli pri produkcii energie. Chitosan je prírodná látka, ktorá prispieva k znižovaniu cholesterolu v krvi. Znižuje pocit hladu a je efektívny pri redukcii hmotnosti. Synefrín dokáže podporiť termogenézu a podporuje štiepenie tukov.

Aké zásady výživy treba dodržiavať, aby spaľovače neuškodili a fungovali lepšie?

Spaľovače sú síce dobrým pomocníkom pri chudnutí, ale nemôžeme očakávať, že za nás urobia všetko. Ak sa nedodržiava nutrične vyvážená strava, prijíma sa viac kalórii ako sa spáli a bez akéhokoľvek pohybu navyše sa zázrak neudeje. Ak sa človek zodpovedne stravuje, pravidelne cvičí, môže sa efekt spaľovača výrazne posilniť. Medzi najdôležitejšie zásady patrí dostatočný príjem bielkovín počas celého dňa. Proteíny zasýtia na dlhú dobu, znížia apetít a redukujú množstvo prijatých kalórii, čo vedie k strate hmotnosti.

Ako posilní pohyb efekt spaľovačov tukov?

K ceste k vysnívanému telu taktiež neodmysliteľne patrí pohyb, bez ktorého by bol spaľovač neefektívny. Medzi najlepší druh cvičenia patrí silový tréning, ktorý pomáha budovať svalstvo a zbavíte sa pri ňom aj nadbytočných kilogramov. Na regeneráciu organizmu je dôležitý spánok, minimálne osem hodín denne. Zo stravy treba vylúčiť rafinované sacharidy a nezdravé tuky, naopak dopriať si treba skôr celozrnné výrobky, dostatok ovocia, zeleniny, zdravých tukov – ryby, olivový olej, orechy, semiačka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chudnutie #zdravý životný štýl #metabolizmus #spaľovač tukov #spaľovanie kalórií

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...