Dokáže duševné zdravie urýchliť chudnutie?

Kľúč k strate nadbytočných kilogramov sa skrýva v psychickej pohode. Podľa nového výskumu úbytok telesného tuku súvisí s tým v akom citovom rozpoložení sa nachádzame. Aj v tomto prípade platí priama úmera. Keď sme v poriadku, rýchlejšie zhadzujeme. V opačnom prípade zvykneme naberať tuk naspäť.

29.01.2022 14:00
obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Foto:
Jedlo je tak akýmsi „pomocníkom“, ktorým sa vyrovnávame s psychicky náročnými situáciami.
debata

Základom je empatia

Cvičenie a zdravá strava už zďaleka nepatria k základným prostriedkom na získanie štíhlej línie. Hoci je pravdou, že bez tejto dvojice to nejde, do popredia sa dostáva ešte jeden faktor. Ten ovplyvňuje proces chudnutia prostredníctvom našej psychickej pohody. Depresie, úzkosti, emocionálna nestabilita, podráždenosť či hnev brzdia podľa štúdií zhadzovanie tuku. Podľa nového výskumu, ktorý publikoval magazín Frontiers in Endocrinology emocionálna podpora a všímanie si potrieb vlastných aj iných ľudí majú významný vplyv na znižovanie prejedania sa počas dňa i noci.

Výskum odhalil súvislosť psychiky a obezity

Výskumníci si zobrali na mušku skupinu 42 dospelých ľudí, viac žien než mužov. Všetci mali Body Mass Index (BMI) až nad hodnotou 40. Index telesnej hmotnosti znamená v tomto prípade morbídnu obezitu. Skupina účastníkov bola počas výskumu chránená pred negatívnymi a rušivými vplyvmi okolia. Výskumníci sa im po dobu desiatich týždňov snažili zabezpečiť pocit istoty a bezpečia. Rovnako im poskytovali psychoterapeutickú podporu a možnosť otvorene vyjadrovať svoje názory, pocity a strach.

jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie, zelenina, losos, ryby, orechy Čítajte aj Odborníčka radí: Ako sa dostať do formy po Novom roku

Prečo je jedlo náplasťou na trápenie

Vedúca výskumu, docentka neurológie z Nórskej univerzity vedy a techniky Trine Eik-Nes prezradila, že skúmaným ľuďom sa snažili počas výskumu vysvetliť súvislosť medzi hmotnosťou a duševným zdravím. „Cieľom bolo najmä to, aby si viac uvedomili výzvy, ktorým čelia v bežnom živote a to aké stratégie používajú na ich zvládanie,“ hovorí. Ako ďalej vysvetľuje, ľuďom komplikuje chudnutie najmä neprimeraná reakcia na stres, hádky a iné emocionálne náročné situácie. Problém je v tom, že v takýchto chvíľach automaticky siahame po sladkých, slaných alebo mastných potravinách, ktoré obsahujú veľké množstvo kalórií. Jedlo je tak akýmsi „pomocníkom“, ktorým sa vyrovnávame s psychicky náročnými situáciami.

Pomôže citová podpora

Podľa profesora Keitha Ayooba je dôležité všímať si, ktoré situácie nás vedú k prejedaniu. Ako vraví, dôležité je sledovať prísun najmä kalorických jedál počas depresie, stresu či nadmernej úzkosti. V prípade, že spoznáme svoje slabé stránky a naučíme sa na tieto situácie reagovať, hrozia omnoho menšie výkyvy v nadmernej konzumácii nezdravého jedla. Okrem toho pri chudnutí pomáha aj emocionálna podpora od blízkych. "Emocionálna podpora môže veľmi pomáhať nielen pri chudnutí, ale najmä pri udržaní si hmotnosti,“ zdôrazňuje odborník. Ak sa nám aj napriek týmto odporúčaniam nedarí prelomiť takzvané psychologické bariéry pri chudnutí, pomoc môžeme hľadať u psychológov a terapeutov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #stres #podpora #zdravý životný štýl #empatia #prejedanie sa #psychická pohoda

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...