(Ne)cvičiť počas menštruácie?

Kŕče, nadúvanie, bolesti hlavy či nedostatok energie. Aj takto dokáže potrápiť každý mesiac nežnejšiu polovičku ľudstva menštruácia. Niektoré ženy môžu tieto dni vytrápiť tak, že strácajú chuť do fyzickej aktivity a radšej volia pokojný režim. Ako je to teda s cvičením v tomto období?

28.01.2022 15:00
menštruácia, bolesť Foto:
Fyzická aktivita pomôže zmierniť bolesť a zlepší pošramotenú náladu.
debata

Fyzická aktivita áno, leňošenie nie

Aj takto sa stavajú viacerí odborníci k prežívaniu obdobia menštruácie. U niektorých žien môžu byť jej príznaky tak silné, že ich dokážu na niekoľko dní vyradiť z bežného života. Súbor príznakov, ktoré sprevádzajú tento prirodzený proces sa odborne nazýva predmenštruačný syndróm. Vedecká obec teraz prichádza s tézou, že cvičenie výrazne zmierňuje príznaky spomínaného syndrómu. Fyzická aktivita dokonca pomôže zmierniť bolesť a zlepší pošramotenú náladu.

Ako to funguje počas „dní“ v tele?

Cyklus trvá 28 dní, je rozdelený na niekoľko fáz vrátane ovulácie, ktorá prichádza zvyčajne na štrnásty deň. Počas samotnej menštruácie dochádza k poklesu dvoch kľúčových ženských hormónov. Ide o progesterón a estrogén. Nižšie hodnoty týchto hormónov sa automaticky podpisujú pod zníženie energie a skleslú náladu. Ak sa na cyklus pozrieme detailnejšie, prvý deň klesajú uvedené hormóny. To komplikuje prácu iným dôležitým látkam. Ide predovšetkým o známe mozgové hormóny – dopamín či serotonín. Tieto látky nás chránia pred nepríjemnými pocitmi, nepohodou a podráždenosťou. Estrogén začína postupne stúpať od druhého do siedmeho dňa cyklu. Až počas ovulácie dochádza u žien k vyššej tolerancii stresu. Udržanie aktívneho životného štýlu je tak komplikované najmä počas prvého týždňa tohto procesu, kedy dochádza k výkyvom hormónov. Ženy typicky strácajú motiváciu a energiu.

Pomáhajú menej náročné aktivity

Výskumy naznačujú, že spomínané obdobie je pre ženy kritické. Trápia ich kŕče, krvácanie, nervozita a túžba po športe klesne na minimum. V tomto čase sa oplatí staviť na menej náročné fyzické aktivity, najmä ľahký kardio tréning, jogu, pilates, plávanie, ale aj klasický silový tréning s ľahšími závažiami. Menej vhodný je vytrvalostný beh či intenzívne a dlhotrvajúce cvičenie. Druh cvičenia si treba vyberať podľa toho, ako sa počas neho cítite. Niektoré aktivity môžu zmierniť nepríjemné príznaky, ktoré sprevádzajú menštruáciu.

jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie, zelenina, losos, ryby, orechy Čítajte aj Odborníčka radí: Ako sa dostať do formy po Novom roku

Chôdza je istota

Ideálnou fyzickou aktivitou je chôdza. Ide o nenáročné aeróbne cvičenie, ktoré dokáže zmierniť napríklad kŕče v bruchu. V tejto súvislosti sa uskutočnil zaujímavý výskum, pri ktorom ženy chodili na bežiacom páse. Podľa novej štúdie už 30 minút rýchlej chôdze počas prvých troch dní menštruácie znižuje bolesť a kŕče. Ideálne je mierne tempo, neprospieva chvatná chôdza. Ďalší výskum, ktorý zverejnil časopis Disability and Rehabilitation zistil tiež zaujímavé fakty. Ženy, ktoré behali na bežiacom páse trikrát týždenne počas štyroch týždňov zaznamenali výrazný pokles bolesti pri menštruácii.

Plávanie je otázne, ale predsa

Hoci plávanie počas menštruácie neposkytuje veľa komfortu, pravdou je, že dokáže znižovať napätie, bolesti a únavu. Výskum, ktorý publikoval magazín General Gynecology zistil, že plávanie pomáha u žien dokonca znižovať úzkosti, depresie, podráždenosť a nervozitu. Okrem toho sa podpisuje pod zmiernenie bolestí hlavy, únavy a nepríjemného tlaku v prsníkoch. Dámy, ktoré hľadajú úľavu od menštruačných bolestí môžu cvičiť jogu. Podľa výskumu je joga skvelý terapeutický nástroj na zmiernenie bolesti a stresu. Zaujímavé je, že až 40 štúdií zistilo, že joga účinne zmierňuje kŕče, menštruačné bolesti a zlepšuje náladu.

Pilates, výsostne ženská voľba

Zabúdať však netreba ani na výskum, ktorý sa zameral na zmiernenie predmenštruačného syndrómu vďaka pilatesu. Tento druh fyzickej aktivity, ktorý je doménou najmä ženskej časti populácie, zmierňuje bolesti počas cyklu výraznejšie než napríklad chôdza. Ďalšia štúdia tiež pripája zaujímavé fakty a vysvetľuje, že pokiaľ počas cvičenia pilatesu užívame vitamín E, dokážeme si rýchlejšie poradiť s obťažujúcimi sprievodnými javmi menštruácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #pilates #chôdza #menštruácia #menštruačné bolesti #menštruačný cyklus #predmenštruačný syndróm

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...