U detí fajčiarov je štyrikrát väčšia pravdepodobnosť, že tiež začnú fajčiť

Lekári vyzývajú rodičov, aby sa svojho zlozvyku vzdali v rámci novoročných predsavzatí a poskytli tak svojim potomkom výhodu, ktorá im vydrží celé desaťročia.

17.01.2022 09:02
fajčenie, cigarety Foto:
debata

U dospievajúcich detí fajčiarov je štyrikrát väčšia pravdepodobnosť, že takisto začnú fajčiť, než u detí nefajčiarov, uvádza nová zdravotnícka kampaň britskej vlády. Lekári a ďalší odborníci v nej vyzývajú rodičov, aby sa svojho zlozvyku vzdalia poskytli tak svojim potomkom výhodu, ktorá im vydrží celé desaťročia, uviedla pred časom stanica BBC.

Podľa vládnej kampane začalo fajčiť 4,9 percent dospievajúcich, ktorých rodičia fajčia, zatiaľ, čo medzi deťmi nefajčiarov je to iba 1,2 percenta. Viac ako štvrtina detí fajčiarov ešte v puberte vyskúša cigarety, u ostatných detí je to len 11 percent. Kampaň tiež varuje, že pokiaľ deti žijú v domácnosti s fajčiarom, je u nich väčšie riziko, že ochorejú na astmu, zápalové ochorenia pľúc alebo meningitídu.

fajčiar, cigareta Čítajte viac Naša mládež je silne tabaková. Koľko percent žiakov ZŠ denne fajčí?

„Dúfame, že táto nová kampaň, ktorá upozorňuje na medzigeneračnú súvislosť fajčenia, keď rodičia ovplyvňujú svoje deti, bude pre mnohých ďalšou motiváciou, aby sa tento rok nadobro zbavili cigariet,“ uviedla v tlačovej správe ku kampani ministerka zdravotníctva Maggie Throup.

Britská vláda fajčiarom v rámci kampane ponúka odbornú pomoc s odvykaním, vrátane aplikácie pre chytré telefóny, ktorá pomáha prekonať prvý mesiac bez nikotínu.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #fajčenie

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...