Čo sa stane, keď si (aspoň) dvakrát týždenne dáte rybu? Telo sa vám odmení

V jedálničku Slovákov chýbajú ryby, upozorňujú často lekári alebo výživoví poradcovia. Je to pritom veľmi dôležitá súčasť nášho menu.

14.01.2022 15:00
shutterstock 1557618920 Foto:
Konzumácia rýb je pre naše telo veľmi prospešná.
debata (1)

Ryby obsahujú množstvo vitamínov a cenných látok, ktoré vplývajú na viacero funkcií nášho tela a pôsobia preventívne v prípade viacerých ochorení.

Prečo ryby?

Sú významným zdrojom minerálnych látok, ako fosfor, selén, vápnik, draslík, horčík a železo. V morských rybách sa nachádza vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných rybách. Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú ryby konzervované, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu, vitamínov A a D. Fosfor a horčík, ktoré tiež ryby obsahujú, je potrebný pre nervovú a svalovú činnosť. V rybách je zastúpený aj zinok a meď, ktoré tiež nášmu telu pomnáhajú.

Ak si dáte ryby aspoň dvakrát týždenne…

Prispievate tak k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho sa „rybia strava“ podpíše aj na zlepšení či udržiavaní dobrej pamäte – pravidelná konzumácia rýb z dlhodobého hľadiska pôsobí ako prevencia Alzheimerovej choroby a rovnako sú ryby vhodné ako súčasť stravy už pri jej liečbe. Ak ryby konzumujeme pravidelne (2-krát a viac týždenne), dokážeme pokryť našu potrebnú dávku, ktorú si potom nemusíme dopĺňať prostredníctvom umelých vitamínov.

Kto by mal jesť ryby?

Odpoveď znie, že ideálne by sme to mali byť všetci – celá rodina, všetky generácie – teda najmenší, dospelí aj seniori. Určite však platí, že pre vysoký obsah omega tri a šesť mastných kyselín sú dôležité pre správny vývin detí. Vhodné na konzumáciu sú aj pre diabetikov a ľudí trpiacich vysokým cholesterolom.

Video
Rybacia polievka pripravená Martinom Repaským, viceprezidentom organizácie Kuchári bez hraníc.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #strava #benefity #ryba #jedálniček

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...