Megalomanské ciele? Zabudnite! Cvičte intenzívne 13 minút denne a výsledky sa dostavia

Nesprávne nastavené ciele sú častou príčinou toho, že naše novoročné predsavzatia, ktorých sme sa pár dní držali, sú zrazu "fuč".

12.01.2022 13:00
plank, žena, tréning, cvičenie, postava Foto:
Pravidelný tréning prinesie želaný výsledok.
debata

Ak ste sa rozhodli, že v novom roku začnete cvičiť alebo sa venovať nejakému športu, nemôžete očakávať, že na budúcej olympiáde získate zlatú medailu. Na ceste k nej vás čaká mnoho úspechov a tiež prekážok a stagnácií. Podobne je to aj s chudnutím.

"Nedodržanie záväzkov voči sebe zapríčiňuje súčasnosť. Neustála medializácia heroických príbehov alebo činov v nás upevňuje vnímanie, že buď sme „špica“ alebo nikto. Nič medzi tým. Problém je, že sa medializuje len špička ľadovca. Človek tak vidí len to, ako niekto schudol 50 kilogramov a teraz má na bruchu kocky. Môže pritom ísť o jedného človeka z milióna, ak nie miliardy. Často sa pritom stačí pozrieť sa na celú situáciu inak. Nie všetci potrebujú schudnúť 50 kilogramov tuku a nie každý musí mať na bruchu kocky,“ hovorí Ľuboš Gsch, osobný tréner a špecialista na tvarovanie postavy.

Čo tak si dať reálne ciele, do ktorých cesta bude príjemná, radostná a osviežujúca? Môže to byť napríklad zníženie tukových zásob, zlepšenie kondície a to hlavné – dobrý pocit. „Takto nastavené ciele sú hodnotné a ak sa nenásilne nastavia, kocky na bruchu možno prídu samé,“ konštatuje Ľuboš Gsch. Ako hovorí, veľa ľudí si dáva pod vplyvom doby megalomanské ciele a tie ich zlomia ešte skôr, ako k nim urobia prvý krok: "Človek si musí nájsť niečo, čo ho baví a spôsobuje mu radosť. A tu niekde si môže dať aj väčší ciel rozmenený na drobné. Úplne stačí napríklad cvičiť 13 minút denne (podobne je tomu aj v novom programe P13), prípadne schudnúť 1 kilogram mesačne. Ak nás pri nastavovaní cieľov nevedia tá násilná, megalomanská forma, výsledky sú oveľa lepšie a najmä trvácnejšie.“

zväčšiť Ľuboš Gsch, osobný tréner a špecialista na... Foto: archív Ľ. G.
Ľuboš Gsch Ľuboš Gsch, osobný tréner a špecialista na tvarovanie postavy.

Predsavzatia a ciele je dobré si dávať. A nielen na konci roka, ale kedykoľvek počas neho. Rastieme vďaka zmene a každá zmena si vyžaduje rad pomalých krokov od návyku k zvyku. Pri rekapitulácii roka je dobré sa zamyslieť, čo nefunguje a zmeniť prístup, nie cieľ. V prípade, že toto nie je vaša cesta, vytvorte si nový cieľ. A nech je vaša cesta k nemu radostná a neodradia vás aj prípadné nezdary. Život sa musí vyvíjať. Presne tak je to aj s tréningom. Nemusí byť striktne lineárny, ale musí sa vyvíjať. Každé zastavenie ukončuje aj pokroky.

Čo je program P13?

P13 je založený na najúčinnejších tréningových metódach, ktoré sa využívajú v kulturistike a vrcholovom športe od 70-tych rokov. Tieto techniky využívali najväčšie hviezdy kulturistickej histórie (Arthur Jones, Mike Mentzer, J.P.Fux, Dorian Yates) až po súčasné hviezdy Hollywoodu (Keanu Reeves, Ryan Reynolds, JLO, Kate Hudson, Lady Gaga).

P13 spája históriu HIIT tréningu v kombinácií s najnovšími poznatkami v oblasti tréningu. Ruka v ruke sa tu uplatňuje Paretovo pravidlo, a to, že 20 percent činností prináša 80 percent výsledkov. Program P13 je tých 20 percent od Pareta. Tréningový program P13 = 13minút tréningu denne a v nedeľu máte voľno. Viac informácií nájdete už stránke na www.pohyb.sk

VIDEO: IDE O NÁS – prečo sa Slováci nehýbu? A ako to zmeniť?

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréning #ciele

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....