Zaistite si lepší spánok prirodzeným spôsobom

Nezáleží len na tom, koľko hodín strávite v posteli, ale aj na tom, ako kvalitný spánok v nej mať budete. Práve hlboký odpočinok zaistí, že ráno budete vstávať svieži, počas dňa budete mať energie na rozdávanie a večer opäť pokojne zaspíte. K tomu vám môže pomôcť pár dobrých a vyskúšaných trikov. Ak chcete spávať lepšie, určite ich vyskúšajte.

09.01.2022 07:00
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
V spálni by nemala presiahnuť 20 stupňov Celzia, inak sa spánok stáva omnoho plytkejším.
debata

Dve hodiny

Toto pravidlo dodržte za každých okolností. Dve hodiny pred odchodom do postele je dobré vyhnúť sa modrému svetlu z televízie, mobilov, monitoru. A dve hodiny ani mozog príliš nezaťažujte. Neriešte pracovné problémy, nezamýšľajte sa na budúcnosťou. Jednoducho si užite príjemné chvíle s rodinou, knihou, pri prechádzke, rozprávaní. Uvidíte, že vaše noci budú razom iné.

Doprajte si dobrý čaj

Záleží však na tom aký. Veľmi dobre pomáha napríklad harmanček, ktorý dokáže rozpustiť stres a telo navodí na režim relaxácie. Skvelé je aj ginko. To sa síce často spája s podporou mozgovej aktivity, no v práci hodinu pred spaním vám šálka tohto nápoja pomôže lepšie, rýchlejšie a hlbšie zaspať.

Nepite alkohol

Po alkohole síce zaspíme rýchlo, ale nebude to spánok, ktorý vaše telo potrebuje. Po alkohole sa ráno budete cítiť vycucnutí z energie, hoci budete spať predpísaných 8 hodín. Alkohol zabráni telu prepnúť sa do úsporného režimu. Znižuje sa tvorba melatonínu aj hormónov, ktoré sa vylučujú pri hlbokom spánku a vaše telo teda nedostane to, čo od odpočinku očakáva. Naopak, vnútorné orgány budú pracovať na likvidácii alkoholu. Jednoducho stačí pár drinkov a vystavíte svoje telo nočnej „zmene“ aj keď sa bude zdať, že spíte.

vstávanie - ráno - raňajky - energia Čítajte viac 5 tipov, ako mať svieže ráno a úspešný deň

Znížte teplotu

V spálni by nemala presiahnuť 20 stupňov Celzia, inak sa spánok stáva omnoho plytkejším. Práve vysoké teploty počas leta sú dôvodom, pre ktoré v tomto ročnom období horšie spávame. Niekedy stačí len dobre vyvetrať a vypnúť radiátor. A spánok budete mať sladší a ozdravujúcejší než kedykoľvek pred tým.

Doprajte si kúpeľ

V jednej štúdii, horúci kúpeľ 90 minút pred spaním zlepšil kvalitu spánku a pomohol ľuďom získať jeho vyššiu kvalitu. Preto ak neviete, čím vyplniť tie dve hodiny, počas ktorým by ste sa mali vyvarovať práci a mobilu, núka sa riešenie práve v podobe skvelého kúpeľa.

kúpeľ, pleť, hygiena, vaňa Čítajte viac Soľ do kúpeľa. Skvelý spôsob, ako si zlepšiť zdravie aj život

Nezabudnite na spánok počas dňa

Nie je však reč o zdriemnutí. To nebudete pri kvalitnom nočnom spánku počas dňa potrebovať. Myslite na to, že večer chcete dobre zaspať tým, že sa počas dňa budete dostatočne hýbať. U ľudí s ťažkou nespavosťou ponúka cvičenie viac výhod ako väčšina liekov. Vo výskume cvičenie skrátilo čas na zaspávanie o 55 %, celkovú nočnú bdelosť o 30 % a úzkosť o 15 %. Zároveň predĺžilo celkový čas spánku o 18 %. A to nehovoriac o ďalších benefitoch pre telo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #alkohol #spánok #kúpeľ #modré svetlo #harmanček #odpočinok #izbová teplota #kvalitný spánok

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...