Ako správne používať elixír mladosti?

Pohladenie pre pokožku a stopku pre vrásky prináša cenný vitamín E. Spomínaná mikroživina sa označuje aj ako fontána mladosti a „éčko“ môžeme používať vnútorne, ale aj aplikáciou na tvár.

05.01.2022 09:00
žena, krásna žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Foto:
Starajte sa o pokožku správne, krok za krokom.
debata

Výživnú masku treba aplikovať správne

Tokoferol ako sa odborne nazýva tento vitamín sa často používa vo forme oleja. Zvyčajne sa aplikuje v noci, aby ho mohla pokožka dôkladne vstrebať. V súčasnosti už väčšina krémov či ošetrujúcich sér na pokožku obsahuje rôznu koncentráciu vitamínu E. Ide o hodnoty medzi 0,05 až 1 %. Krémy, oleje a séra je potrebné nanášať na tvár správne, aby nedošlo k zápalom alebo nedostatočnému vstrebaniu. Pokožku predtým umyjeme vlažnou vodou a osušíme. V prípade používania make-upu je dôležité z pleti najprv šetrne odstrániť šminky. Olej s vitamínom E môžeme miešať s mandľovým alebo jojobovým či kokosovým olejom. Pripravenú zmes krúživými pohybmi vtierame do pokožky, čím sa stimuluje krvný obeh.

Výživné látky sa musia vstrebať do kože

Odborníci odporúčajú, aby sme sa na vankúš pred spaním uložili až po dvadsiatich minútach po aplikácii spomínanej výživovej masky. Pokožku by sme si mali takýmto spôsobom ošetrovať dvakrát do týždňa. Masky s vitamínom E môžeme kombinovať aj s inými vitamínmi, napríklad vitamínom C. Výbornú ošetrujúcu kúru si pripravíme zmiešaním mandľového oleja, s trochou citrónovej šťavy, avokádom a medom. Necháme pôsobiť po dobu 10 – 20 minút. Pripravená maska dodá pokožke hebkosť a jemnosť.

Vitamín E bojuje proti starnutiu aj inými spôsobmi

Do tela ho dodáva kvalitná strava a niektoré výživové doplnky. Tokoferol je silný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom. Antioxidanty sa spájajú v ľudskom tele s inými látkami, napríklad vitamínom A, čím chránia kožu pred oxidačným stresom. Okrem ochrany kože vitamín E pomáha aj pri predchádzaniu srdcovocievnych ochorení. Spomínaná mikroživina si poradí aj s krvnými zrazeninami. Tie sa môžu vytvárať v krvných cievach a tepnách a „éčko“ ich ničí tým, že riedi krv. Vitamín E je známy tiež tým, že chráni DNA našich buniek pred vznikom rakoviny. Posilňuje imunitný systém, spomaľuje rast rakovinových buniek. Vitamín E je vhodný v rámci prevencie rakoviny kože.

shutterstock 1153677271 Čítajte aj Šípky dokážu zázraky s telom aj vašou pleťou: 5 vecí, ktoré by ste mali o nich vedieť

Tokoferol ocenia aj ľudia s cukrovkou

Diabetici sa často stretávajú s prudkými zmenami hladín inzulínu. Vitamín E vraj reguluje produkciu tohto hormónu, ktorý je potrebný na metabolizovanie cukrov. Okrem toho sa osvedčil pri znižovaní hladín cholesterolu, čím redukuje výskyt srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Elixír mladosti je užitočný aj pri podpore zdravého rastu vlasov, liečbe kožných ochorení, jaziev, akné a redukcii vrások. Dobrou správou je, že vitamín E účinne bojuje nielen s vonkajšími prejavmi starnutia a únavy pokožky, ale s nedostatkom energie celkovo.

Kde nájdeme zázračný vitamín?

Vitamín E sa nachádza tak v rastlinných ako aj v živočíšnych produktoch. Vo veľkom množstve ho obsahuje brokolica, špenát, kel a z ovocia avokádo, kivi a mango. Tokoferol je aj v mäse, vajíčkach, rybách a morských plodoch. Kvalitným zdrojom vitamínu E sú aj rastlinné oleje, lieskové orechy, pistácie, mandle a arašidy. Hodnoty tejto látky v tele klesajú s pribúdajúcim vekom, ale najmä pri nedostatočnej výžive. Ničí ho konzumácia vysmážaných a sladkých jedál, fajčenie, nadmerné opaľovanie, ale aj znečistené ovzdušie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #pokožka #vitamín E #antioxidanty #starostlivosť o pleť #výživa pokožky #tokoferol

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...