Prečo je to tak?
Starnutie pokožky výrazne urýchľuje pravidelné pochutnávanie si na cukríkoch. Ak máte radi tieto maškrty rôznych tvarov a chutí, zbystrite pozornosť. Väčšina tohto druhu sladkostí je vyrobená z rafinovaného cukru. Ide o jednoduchý sacharid, ktorý sa získava z cukrovej repy a je bežnou súčasťou našej kuchyne i jedálnička. Cukríky však neobsahujú žiadne iné makroživiny. Chýbajú v nich bielkoviny, ale i zdravé tuky. Bielkoviny sú potrebné na potlačenie hladu a na kvalitu svalov. Zdravé tuky vo forme omega mastných kyselín zase výrazne skrášľujú pokožku.
Cukor zhoršuje kvalitu kože
Nadmerná konzumácia cukru vyvoláva najmä prudké návaly pocitu hladu. V dôsledku toho dochádza k zvýšeniu glukózy v krvi. Výskum naznačuje, že pokiaľ si pravidelne doprajeme cukríky, môže cukor ovplyvniť kvalitu našej pokožky. Štúdia, ktorá bola publikovaná v magazíne Age sa zamerala na skúmanie dlhovekosti u vyše šesťsto účastníkov výskumu. Tí, čo si dopriali viac sladkostí mali takzvaný „vnímaný“ vek o čosi vyšší než ľudia, ktorí sa vyhýbali jedeniu spomínaných potravín.
Čítajte aj Stop prejedaniu sa aj ťažkostiam s trávením: 6 zásad, ktoré skúste už tieto Vianoce!Čo je glykácia kolagénu?
Ďalší výskum, ktorý uverejnil časopis Nutrients presviedča, že konzumácia cukru môže viesť k takzvanej pokročilej glykácii kolagénu. Táto látka patrí do skupiny bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie a elasticitu kože. Glykácia kože sa teda nezvyšuje len s narastajúcim vekom, ale aj vďaka vysokým hladinám glukózy. Výsledkom je ochabnutá pleť, hlboké vrásky, suchá a unavená pokožka.
Jeden trik predsa len existuje
Strach zo starnutia pokožky však nemusí ihneď znamenať, že si už nikdy nemôžeme dopriať porciu čokolády, koláče, zákusky, cukríky či iné sladké maškrty. Štúdia publikovaná v časopise Diabetes Care tvrdí, že zníženie príjmu cukru sa oplatí nielen ako prevencia nadváhy, ale aj predčasného starnutia. V prípade, že si občas doprajeme trochu sladkého, netreba ihneď robiť paniku. Pre absorpciu cukru je totiž dôležité v akom poradí sa prijíma v porovnaní s ostatnými živinami, teda bielkovinami a tukmi. Konzumácia zeleniny, ale aj potravín bohatých na proteíny pred jedením potravín s vyšším množstvom sacharidov znížila hladiny glukózy v krvi. V praxi to znamená, že keď zjeme mäso, kde dominujú bielkoviny a o hodinu na to sacharidové jedlo, cukry z posledného prijatého jedla sa uvoľnia do tela pomalšie. Netreba však zabúdať aj na to, že bielkoviny majú schopnosť zasýtiť nás na dlhú dobu a preto už po ich zjedení nemusíme mať chuť na ďalšiu porciu jedla.