6 tipov ako nepribrať počas Vianoc + 1 extra recept

Vianoce sú nielen o pokoji a pohode, ale aj o množstve jedla, ktoré dokáže prihodiť zopár kilogramov na našej hmotnosti. Výživová špecialistka Ing. Katarína Chomová z kliniky Nutriadapt prezrádza pre Pravdu návod na prežitie sviatkov bez priberania. Toto sú jej rady:

24.12.2021 07:00
diabetes, cukrovka, diéta, Vianoce, cookies, úsmev Foto:
Počas sviatkov máme často k dispozícii neobmedzené množstvo dobrôt.
debata

1. Buďte aktívni

Bežnou tradíciou v mnohých rodinách sú počas vianočných sviatkov sedavé aktivity. Kto by si rád nepozrel vianočnú rozprávku z pohodlia gauča? Ale, ak si chcete dopriať vianočnú dobrotu, doprajte si počas sviatkov aj miernu pohybovú aktivitu. Zájdite si s rodinou na spoločnú prechádzku či sánkovačku. Okrem minutej energie, strávite spoločne pekné chvíle.

2. Maškrťte s rozumom

Počas sviatkov máme často k dispozícii neobmedzené množstvo dobrôt. Ľahká dostupnosť jedla zvyčajne vedie aj k nadmernému maškrteniu. Pokúste sa na takzvané snacky – desiatu či olovrant vo veľkej miere využiť čerstvé ovocie a orechy. Ak máte chuť na vianočné pečivo, dávkujte si ho postupne. Nemusíte predsa ochutnať všetky dobroty v jeden deň. Rozdeľte si malý koláčik na každý deň, ideálne v dopoludňajšom čase. Ak to predsa s koláčikmi preženiete, doprajte si prechádzku.

3. Nezabúdajte na pravidelnosť

Pravidelný prísun stravy je dôležitý vo všedný deň a ešte dôležitejší počas sviatočných dní. Pokúste sa vyhnúť nárazovej konzumácii veľkého množstva jedla, rozdeľte si stravu do 3 – 5 porcií v priebehu dňa. Ideálne je, aby ste jedli približne každé tri hodiny primerane veľké porcie. Zabezpečíte si tak stabilnejšiu hladinu cukru v krvi a vyhnete sa vlčiemu hladu, budete sýty a znížite riziko prejedenia sa.

4. Pitný režim

Voda je zdrojom života a jej čistiace a metabolické schopnosti sa hodia aj po vianočnom hodovaní. Pokúste sa aj počas Vianoc kontrolovať množstvo vypitých tekutín. Najvhodnejšie je piť vodu a na doplnenie pitného režimu aj bylinkový nesladený čaj. Iste ste už počuli, že hlad je „prezlečený smäd“ a na toto pravidlo určite pomyslite, ak vás prepadne neodolateľná chuť maškrtiť. Zvyčajne ide o dôsledok nedostatočného pitného režimu.

vianoce, jedlo, prejedanie, brucho, žalúdok, hostina, sladkosti Čítajte viac Stop prejedaniu sa aj ťažkostiam s trávením: 6 zásad, ktoré skúste už tieto Vianoce!

5. Vyspite sa do štíhlosti

Počas sviatkov máme času na spánok síce dostatok, no častokrát si ho nedoprajeme viac ako počas pracovného zhonu. Nedostatok spánku však spôsobí väčšiu únavu, čo vedie k zvýšenému príjmu energie a zníženiu pohybovej aktivity. Navyše, ak sme nevyspatí, máme sklony maškrtiť a namiesto plnohodnotnej stravy si doprajeme omnoho viac pochutín, sladkých či slaných.

6. Alkohol s rozumom

Že vám z pohára obľúbeného vína, piva či miešaného nápoja razom narastie tukový vankúš na bruchu je mýtus. Pravdou je, že alkohol každého druhu obsahuje vysoké množstvo cukru, no na priberaní sa podieľa len nepriamo. Počas odbúravania alkoholu v organizme sa spomaľuje metabolizmus. Platí, že čím viac alkoholu vypijeme, tým dlhšie nám telo spaľuje. A navyše v alkoholovom opojení ľahko zabudnete na stravovacie návyky a maškrtíte piate cez deviate. Keďže je spaľovanie spomalené, každé sústo navyše sa po prehýrenej noci uloží. Ak si alkohol neodopriete, nepreháňajte to s množstvom a vyhnite sa miešaným drinkom. Hoci Vianoce klopú na dvere, nestresujte sa. S malou mierou kontroly sa vám ľahko podarí vyhnúť vianočným kilám navyše. Ak si nie ste istí vlastnou disciplínou, vyhľadajte už teraz pred Vianocami odbornú pomoc na klinikách venujúcich sa odbornému poradenstvu vo výžive a nastavte si vhodný režim ešte pred sviatkami.

Extra tip od výživovej expertky

Aj vianočné pečivo môže byť o čosi zdravšie. Pripraviť si tak môžeme napríklad linecké koláčiky. Na 40 ks budeme potrebovať 200 g celozrnnej špaldovej múky, 100 g masla, 50 g medu, 1 žĺtok, nastrúhanú kôru z polovice citróna, kvalitný domáci džem na zlepenie (ríbezľový alebo višňový). Maslo, žĺtok, citrónovú kôru a rozpustený med vymiešame do peny a potom pridáme múku. Vypracujeme vláčne cesto a necháme najlepšie cez noc odpočinúť v chladničke. Po vytiahnutí z chladničky necháme cesto chvíľu povoliť, vyvaľkáme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké koláčiky vykrajujeme na kolieska, srdiečka, hviezdičky a pod. Vždy v párnom počte. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 10 minút. Upečené a vychladnuté tvary zlepujeme džemom. Linecké koláčiky uschováme v chlade aspoň týždeň. Múku môžeme vymeniť za kokosovú, pohánkovú či iný bezlepkový variant. A koľko energie má jedna porcia týchto zdravých koláčikov? Približne 18 kilokalórií, ktoré sú tvorené 0,6 g bielkovín, 4,1 g sacharidov a 1,9 g tukov. Spomínaná porcia obsahuje aj pol gramu vlákniny, ktorá je potrebná na správne zažívanie.

Video
Len málokto si vie predstaviť Vianoce bez oblátok alebo trubičiek. Ako sa robia a čo všetko na ich prípravu potrebujete, uvidíte v našom videu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #sladkosti #stravovacie návyky #vianočné pečivo #prejedanie sa #pravidelná strava

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...