Stop prejedaniu sa aj ťažkostiam s trávením: 6 zásad, ktoré skúste už tieto Vianoce!

Vianočné sviatky sa nesú v znamení hojnosti. Lenže to prináša so sebou často aj nadmerné a nevhodné jedenia.

22.12.2021 07:00
vianoce, jedlo, prejedanie, brucho, žalúdok,... Foto:
Niektorí ľudia nerešpektujú pocit sýtosti a jedia, aj keď už majú dosť, len preto, lebo im to chutí a majú z jedla pôžitok.
debata

Odborníčky na zdravú výživu, diabetes a pohyb z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) pripomuneli niekoľko zásad, ktoré pomôžu predísť tráviacim ťažkostiam a vychutnať si vianočné sviatky v zdraví.

1. Nejedzte vystresovonou hlavou či boľavou dušou

„Zvýšené pracovné či osobné napätie sa môže premietnuť až do emocionálneho prejedania. Sú aj takí jedinci, ktorí jedlom alebo pitím umocňujú svoj pocit pohody. Nerešpektujú pritom pocit sýtosti a jedia, aj keď už majú dosť, len preto, lebo im to chutí a majú z jedla pôžitok,“ vysvetlila Adela Penesová z Ústavu klinického a translačného výskumu BMC SAV, ktorá zároveň pripomína, že práve počas Vianoc prichádzajú ľudia najčastejšie na pohotovosť so žlčníkovými záchvatmi, podráždeným žalúdkom či so zápalom pankreasu.

2. Nezanedbávajte pohyb

Rizikom počas Vianoc nemusí byť len nadmerné jedenie, ale aj zanedbanie pohybu. Aktívni by sme mali byť aj počas sviatkov. „Práve zvýšenie výdaja energie pri pohybe nám môže pomôcť vyrovnať sa s extra vianočnými kalóriami tak, že ich spálime a neuložíme do našej tukovej špajzy,“ hovorí Barbara Ukropcová z Ústavu experimentálnej endokrinológie BMC SAV a zdôrazňuje, že každodenný pohyb je najlepším darčekom, ktorý môžeme darovať svojmu zdraviu.

Pri sladkom je odpoveďou primeranosť

Pozrite si epizódu relácie Ide o nás o fenoméne pečenia, v ktorej sme hovorili aj o tom, ako zvládnuť sladký nápor počas Vianoc zdravo.

Video

3. Nikdy nie je neskoro

Hovoríte si, že sviatočné dni či prázdniny alebo čas dovolenky, ktorý na prelome rokov strávite s deťmi, nie je vhodný na zmenu životosprávy. Lenže náš metabolizmus nemá prázdniny a preto nikdy nie je neskoro začať cvičiť, zdravšie sa stravovať a byť aktívny. Najlepšie je začať hneď a to sa môže odraziť napríklad aj v tom, ako sa postavíme k sviatočnému hodovaniu.

4. Zdravo aj počas sviatkov hojnosti

Aj počas Vianoce je dobré okrem kapustnice, vysmážanej ryby či zemiakového šalátu konzumovať zdravé potraviny. Sem patrí napríklad ovocie a zelenina, odborníčky radia jednu až dve porcie ovocia a tri až štyri porcie zeleniny či hrsť orechov. Preferovať sa majú potraviny s obsahom vlákniny a celozrnné pečivo, koláče a sladkosti skúste pripravovať s nižším obsahom cukru a nepreháňať to s alkoholom. Dôležitý je aj pitný režim, pričom reč nie je o sladených nápojoch. Pite vodu, striedmejšie minerálnu vodu, prípadne neochutené čaje.

5. Zdravšie alternatívy sú cesta

Štedrovečerný pokrm, či už je to kapor, rybie filé alebo kurací rezeň, nemusia byť vysmážané. Rybu je napríklad lepšie upiecť, dochutiť bylinkami, citrónovou šťavou či zapiecť so zeleninou. Zemiakový šalát si tiež môžete dopriať v zdravšej verzii.

6. Každá možnosť má byť využitá

Pohyb sme už síce spomínali, ale je dobré ho ešte raz zdôrazniť. Možnosť vyjsť von, do prírody, lesa, na prechádzku či napríklad zasnežený svah, by sme mali využiť vždy, keď sa to počas voľných dní dá. Rodičia menších detí môžu tieto aktivity spojiť so spoločnou hrou, čo navyše utuží vzájomné vzťahy. Určite nezabúdajte ani na pravidelné prechádzky. Chôdza je najprirodzenejší pohyb, preto sa snažme denne chodiť aspoň na hodinové prechádzky svižným tempom. Pri takejto prechádzke môžeme spáliť okolo 250 až 300 kalórií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #zdravie #pohyb #životný štýl #trávenie #Vianoce

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...