Ako nás ochráni zdravie čriev pred chorobami?

Imunita. Slovo, ktoré sa čoraz častejšie skloňuje v období vírusov a prechladnutia. Pravdou je, že jej základ leží tam, kde by sme to najmenej čakali. V črevách. Dobré trávenie však súvisí aj s chudnutím.

14.12.2021 13:00
črevo, ruky, trávenie, tráviaca sústava Foto: ,
Črevám neprospievajú najmä umelé sladidlá, ktoré spôsobujú najmä to, akým naše telo spracováva cukor v ľudskom tele.
debata

Dobré a zlé baktérie

Pokiaľ sú v zažívacom trakte najmä tie prvé spomenuté, máme vyhraté. Miliardy drobných mikroorganizmov zabezpečujú obranyschopnosť organizmu a chránia nás pred nebezpečnými vírusovými ochoreniami. Existujú však aj takzvané „zlé“ baktérie, ktoré živia niektoré druhy nezdravých potravín. Črevám neprospievajú najmä umelé sladidlá, ktoré spôsobujú najmä to, akým naše telo spracováva cukor v ľudskom tele. Hoci umelé sladidlá neobsahujú žiaden cukor a kalórie, dostávajú sa nestrávené cez zažívací trakt. Výskumy tiež presviedčajú, že tieto látky zvyšujú telesnú hmotnosť.

Maslo alebo margarín?

Prvá potravina je vyrobená z kravského mlieka, druhá sa vyrába stužovaním z rastlinných olejov. Vo verejnosti panuje všeobecný mýtus, že rastlinné oleje sú zdravšie ako živočíšne tuky. Pravdou je, že rastlinné produkty sú zdravšie, pretože obsahujú omega-3 mastné a mononenasýtené mastné kyseliny. Problém je však v tom, že ak prechádzajú procesom stužovania, nedajú sa svojou výživovou hodnotou príliš porovnávať s tradičným maslom. Margaríny obsahujú najmä transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú objem podkožného tuku a poškodzujú srdce. Štúdie varujú, že margaríny príliš nepomáhajú množeniu dobrých baktérií v črevách.

travenie Čítajte aj Problém s trávením? Každý deň dúšok fermentovaného nápoja, pripravte ho zo žihľavy

Radšej menej údenín a hranoliek

Zdravie čriev komplikujú aj polotovary a rýchle občerstvenie. Patria sem rôzne údeniny, hranolky, sušienky, predpripravené jedlá prichystané len na dopečenie. Spomínané potraviny obsahujú vysoké množstvo konzervačných látok, cukrov, farbív a ďalších pridaných látok (aditív) bez nutričnej hodnoty. Zmes týchto látok ovplyvňuje kvalitu mikroflóry v črevách, podnecuje vznik zápalov a vedie k inzulínovej rezistencii. Posledný spomínaný problém súvisí najmä s inzulínom. Ide o hormón, ktorý pomáha spracovávať cukor. V prípade, že ľudské telo nereaguje primerane na inzulín, nastáva problém, napríklad v podobe diabetu.

Chlieb z dobrých zdrojov

Aj lepok môže súvisieť s imunitou človeka. Viac či menej sa na tom vedú diskusie medzi odborníkmi. Ide o pšeničnú bielkovinu. Odhaduje sa, že až 40 % populácie má určitý druh neznášanlivosť na lepok. V prípade, že patríme do tejto skupiny, treba sa vyhnúť zdrojom tohto druhu rastlinnej bielkoviny. Netreba zabúdať, že pokiaľ nemáme ťažkosti s trávením lepku, konzumácia takto upravených potravín nie je na miesto. Pozor si treba dávať aj pri jedení obilnín, ktoré sú nadmieru ošetrované pesticídmi. Chemické látky ohrozujú zdravie čriev a znižujú počet dobrých baktérií.

chlieb, pečivo, bageta, pekárenské výrobky Čítajte viac Ako správne zmraziť chlieb či rožky? Na čo si dať pozor?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zdravá strava #črevné baktérie #črevný mikrobióm #črevná mikroflóra

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...