Viete, čo vložiť do mikulášskeho balíčka pre deti? Sladkosti určite, ale máme aj zdravé tipy

Už zajtra nadránom si mnoho slovenských detí nájde na okne či v topánke tradičný mikulášsky balíček.

05.12.2021 10:02
mikuláš, žena, vianoce, darček, úsmev, sviatky Foto:
Aj vy už rozmýšľate, čo pribaliť deťom do mikulášskeho balíčka?
debata

Hoci väčšina z nich ráta s milovanými sladkosťami, rodičia či starí rodičia by mali myslieť aj na ich zdravie. Nie všetky sladkosti v mikulášskom balíčku musia byť nezdravé.

Na čo dať pozor a ako to nahradiť

Sladkosti a sladené nápoje sú nevhodné na každodennú konzumáciu. Samozrejme, mikulášsky balíček je akousi „odmenou“ a tradíciou a tak sa očakáva, že deti v ňom dostanú aj sladkosti ako sú keksíky, čokolády či sladené nápoje. Snažte sa však vyhnúť takým, ktoré obsahujú privysoké množstvo cukru, nahraďte ich radšej stopercentnými džúsmi alebo smoothie, ktoré dnes už v obchodoch dostať. Keksíky a rôzne druhy napolitánok sú menej vhodné, pretože obsahujú prázdne kalórie a sú vyrábané z nekvalitných margarínov. Lepšími pochúťkami sú rôzne bio keksíky vyrobené z celozrnnej múky a semiačok.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Ak vaše deti milujú čokolády, doprajte im tyčinku či jedno balenie. Vyberajte však produkty s vysokým obsahom kakaa – ak vaše ratolesti nemajú problém s horkou čokoládou (niektoré deti ju skrátka odmietnu), tak im určite kúpte radšej kvalitnú horkú čokoládu – tá obsahuje totiž množstvo benefitov – polyfenoly v nej obsiahnuté pôsobia v prevencii civilizačných ochorení. Fenyletylamín zasa zvyšuje pozornosť, podporuje aktivitu a potláča depresiu. Významný je aj obsah minerálnych látok, akými sú horčík, fosfor, vápnik, železo či draslík, ktoré takéto čokolády obsahujú.

Čo do balíčka?

Ako sme už uviedli, achádzať by sa v ňom mali čokolády s vysokým obsahom kakaa. Potešia aj sladkosti typu cereálnych tyčiniek, ktoré sú sladké a zároveň prospešné pre zdravie. Skvelou voľbou sú gumené cukríky, ktoré obsahujú kolagén a prispievajú tak ku spevneniu kostí a kĺbov. Samozrejme, tiež sú sladké, takže aj s nimi opatrne. Základom každého mikulášskeho balíčka by malo byť čerstvé ovocie. Okrem neho je podľa odborníkov zdravé a obľúbené aj sušené ovocie. Pozor však na to, aby nešlo o presladené sušené ovocie, v ktorom sa nachádza vysoké množstvo cukru. Sušené ovocie dodá do organizmu prospešné látky ako vápnik, horčík, zinok a železo. Medzi takéto patria aj pre vianočný čas typické datle a figy.

Biden Čítajte viac Ako zvládli prvé Vianoce v Bielom dome Bidenovci? Tento detail prekvapí, súvisí s Trumpom!

A čo orechy?

„Symbolickou súčasťou balíčka by mali byť aj rôzne orechy a oriešky. Majú mnoho pozitívnych nutričných vlastností, sú zdrojom zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Okrem domácich vlašských orechov a lieskovcov sú obľúbené kešu oriešky, para orechy a hlavne arašidy,“ uviedla vedúca odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Zuzana Klinčáková. Zároveň upozornila, že orechy patria k najčastejším potravinovým alergénom. „To musia mať na zreteli osoby, u ktorých sa už potravinová alergia prejavila. Orechy sa neodporúčajú dávať jesť malým deťom z dôvodu možnej alergizácie, ale aj z bezpečnostného dôvodu udusenia,“ uzavrela.

Deťom môžete pripraviť už dnes aj zdravý koláč podľa Suzie Hroncovej:

Video
Podľa tohto receptu urobíte chutný koláč z pohánkovej múky, ktorý si obľúbia nielen deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #výber #sladkosti #Mikuláš #sušené ovocie #balíček

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...