Poznáte tipy na zdravšie jedlá počas sviatkov?

Hojnosť nielen v darčekoch, ale aj v jedle. Hoci sú Vianoce skôr synonymom veľkého množstva nezdravých dobrôt a pokrmov, sviatočné dni si môžeme spríjemniť aj zdravšími kúskami potravín. Prinášame zopár nápadov ako na to.

05.12.2021 13:00
Vianoce, vianočný kapor, vianočná večera Foto:
Sviatočné jedlá si môžeme doslova okoreniť chutnými a zdravými bylinkami.
debata

Všetko s mierou

Vysmážané pokrmy, zemiakový majonézový šalát, slané pečivo i zákusky od výmyslu sveta. Tieto maškrty nepochybne patria na sviatočné stoly. Ich nevýhodou je to, že vo veľkom množstve prinášajú pre telo rôzne zdravotné komplikácie. Nadbytok majonézy môže pri častom konzumovaní zvyšovať hladinu cholesterolu, z vysmážaných jedál sa napríklad priberá na bruchu a podobne je to aj pri zákuskoch a medovníkoch. Negatívny vplyv týchto dobrôt môžeme zmierniť doplnením zimného jedálneho lístka o potraviny, ktoré dokážu eliminovať negatívne následky menej zdravých jedál na ľudské zdravie, ale aj na štíhlu líniu.

Nezabudnime aj na potraviny s vitamínom D

Chladné dní sú chudobnejšie na konzumáciu jedál s obsahom vitamínu D. Hoci sa na stoloch objavujú ryby, ide väčšinou o sladkovodnú rybacinu, ktorá nemá vysoké množstvo spomínanej mikroživiny. Na mieste je pridanie do stravovacieho plánu aj morské mastné ryby ako losos, makrela či sleď. Tuk v tomto druhu mäsa je bohatý na zdravé tuky, v ktorých sa nachádza veľké množstvo vitamínu D. Tento vitamín je kľúčový v zimných mesiacoch pri posilňovaní imunitného systému, kostí, svalov, ale oceniť ho môžu aj ľudia, ktorých v studenom počasí trápia depresie a úzkosti. Potravinami, ktoré spestria sviatočný jedálniček a dodajú ľudskému telu dostatok vitamínu D patria aj huby, mliečne výrobky, ale i rastlinné alternatívy mlieka.

obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Čítajte aj Ako na chudnutie pomocou kalorického deficitu?

Doprajte si batáty, repu i tekvicu

Sviatočné jedlá sú skvelou príležitosťou na zaradenie niektorých málo používaných druhov zeleniny do jedálneho lístka. Tradičné majonézové šaláty, hranolky či pečené zemiaky môžeme občas nahradiť sladkými zemiakmi, tekvicou, ale i zelenými fazuľkami. Sladké zemiaky známe aj pod názvom batáty sú skvelým zdrojom vitamínu A, ktorý zlepšuje kvalitu pokožky a posilňuje zrak. Nežnejšia polovička ľudstva môže oceniť schopnosť vitamínu A ovplyvňovať telesnú hmotnosť. Obľúbenou je aj koreňová zelenina, ktorej v zime máme dostatok. Mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, cesnak a mnohé ďalšie nám poskytujú celú škálu komplexných sacharidov, vitamínu C a vlákninu. Posledná menovaná látka zlepšuje trávenie a zvlášť prospešná je v čase vianočných sviatkov, kedy ťažké jedlá zaťažujú zažívací systém.

Majonézu nahradíme aj jogurtovým dresingom

Predstaviť si zemiakovú kašu bez masla a smotany a zemiakový šalát bez majonézy je počas Vianoc ťažké. Smotana a maslo patria pri triezvej konzumácii do zdravého životného štýlu každého z nás. Obsahujú prospešné tuky a najmä v nich rozpustné vitamíny D, E, K a A. Vitamín E sa označuje ako elixír mladosti. Patrí k silným antioxidantom a bojuje proti predčasnému starnutiu a rakovine. Spomínané suroviny môžeme nahradiť rastlinnou verziou smotany, ktorá je vyrobená zo sóje, či nízkotučným jogurtom. Grécky jogurt pasuje napríklad aj do zemiakového šalátu, ktorému v kombinácii s bylinami a cesnakom dodá potrebnú dávku bielkovín. Pri pečení koláčov je lepšie používať klasické maslo ako rastlinné margaríny. Posledný spomínaný tuk patrí medzi stužené potraviny, ktoré sa nemôžu pochváliť obsahom zdravých tukov.

Niet nad voňavé byliny

Sviatočné jedlá si môžeme doslova okoreniť chutnými a zdravými bylinkami, ktoré podporia imunitný systém, naštartujú metabolizmus, postrčia trávenie a pomôžu aj pri chudnutí. Doma pripravované maškrty rozvonia tymian, rozmarín, rasca, ale aj čili papričky a perníkové korenie. Bylinky sú často aj súčasťou zdravých dresingov. Výborne sa kombinujú s jogurtom, olejom, octom a cesnakom. V takýchto prípadoch dodá dresingom šmrnc tymian, pažítka, bazalka i oregano. Zeleninu si môžeme ochutiť žeruchou, feniklom, koriandrom, ale aj šalviou či sušeným kôprom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #stravovanie #pestrá strava #zdravé chudnutie #prejedanie sa #vianočné jedlá

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....