Prestaňte zaťahovať brucho! Naozaj to škodí zdraviu. Čo všetko vám hrozí?

Vťahovanie brucha a udržiavanie brušných svalov napätých pri každodennej práci sa môže zdať neškodné, ale opak je pravdou.

29.11.2021 11:00
brucho, žalúdok, hernia, prietrž Foto:
Tých, ktorí sa snažia - ľudovo povedané "zaťahovať brucho" - je pomerne dosť.
debata

Heather Jeffcoat, ktorá takmer 20 rokov pracuje ako fyzioterapeutka, vášnivo rada pozoruje ľudí. „Všímam si, ako chodia. Všímam si, ako stoja. A hovorím si: ‚Tento človek zviera zadok alebo vyzerá, že úporne sťahuje brušné svaly‘,“ povedala denníku The Washington Post.

Tých, ktorí sa snažia – ľudovo povedané „zaťahovať brucho“ – je pomerne dosť, dodala s tým, že to v nej ihneď prebúdza jej fyzioterapeutické inštinkty. „Zaujímalo by ma, či ich bolí chrbát. Alebo či trpia dysfunkciou panvového dna.“

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Nie nudný, ale zázračný! Plank môžete obmieňať na mnoho spôsobov - pozrite si videá a trénujte

„Rozšírenosť tohto zvyku môžeme do značnej miery pripísať bežnému prístupu k fitness, ktorý sa až príliš zameriava na brušné svaly a tiež spoločenským meradlám krásy zdôrazňujúcim ploché brucho,“ uviedla docentka katedry fyzioterapie Michiganskej univerzity Julie Wiebe.

Vťahovanie brucha a udržiavanie brušných svalov napätých pri každodennej práci sa môže zdať neškodné, ale Wiebe a ďalší odborníci tvrdia, že tento zvyk môže mať časom fyzické aj psychické následky. Okrem možného postihnutia svalov panvového dna, ktoré sa podieľajú na držaní tela, močení, stolici a sexe, by neustále vťahovanie brucha mohlo zmeniť napríklad aj spôsob dýchania.

Termín „stiahnutie brucha“ označuje stav, kedy ľudia aktivujú hornú časť brušných svalov a držia ich dlhšiu dobu v stiahnutom stave, uviedla Sarah Hwang, odborná asistentka fyzioterapie, rehabilitácie, pôrodníctva a gynekológie na Feinbergovej lekárskej fakulte Severozápadnej univerzity.

Pokiaľ sa človek snaží tieto svaly vytrénovať tak, aby boli neustále v aktívnom, stiahnutom stave, môže to ovplyvniť celý stred tela, vrátane svalov panvového dna, dodala Hwang, ktorá podľa svojich slov rieši pravidelne problémy spojené s neustále napínanými brušnými svalmi u svojich pacientov.

Keď si človek navykne neustále sťahovať šikmé brušné svaly, môže tým preťažovať svaly panvového dna, čo môže spôsobiť také problémy, ako je inkontinencia alebo ich ešte zhoršiť u ľudí, ktorí sú k nim náchylní, uviedla Heather Jeffcoat.

Jennifer Aniston Čítajte viac Anistonovej tréning? 15-15-15! Vyskúšať ho môžete aj vy, poriadne sa zapotíte

„Keď aktivujete tieto horné brušné svaly, zvýšite vnútrobrušný tlak,“ dodala. „Keď potom dôjde k niečomu, čím tento tlak ešte zosilní – ako je napríklad kašeľ, smiech alebo kýchnutie – svaly panvového dna sa s tým nedokážu vysporiadať a objaví sa inkontinencia.“

Julie Wiebe však varuje, že to nie sú jediné nepriaznivé vedľajšie účinky neustáleho vťahovania brucha. Po čase si môžete všimnúť, že je pre vás ťažšie sa nadýchnuť alebo sa môže objaviť bolestivosť a stuhnutosť v dolnej časti chrbta a bedier. Stiahnuté svaly sú podľa nej tiež menej schopné reagovať, čo môže napríklad ovplyvniť schopnosť tela absorbovať nárazy pri takých aktivitách, ako je beh.

„Nehovorím, aby ste už nikdy nezapájali brušné svaly,“ povedala Wiebe. „Namiesto toho je dôležité pochopiť, že sú súčasťou funkčného celku, sú súčasťou tímovej hry a treba ich vhodne zapojiť do úlohy, ktorá pred vami stojí.“

Podľa odborníkov však nie je vždy ľahké sa tohto zlozvyku zbaviť a naučiť sa uvoľniť svaly, najmä ak ste celé roky zaťahovali brucho. „Postupom rokov sa vyvinuli ideály krásy, ktoré kladú dôraz na ploché brucho a vypracované brušné svaly, takže sa mnoho ľudí cíti s pevným bruchom sebavedomejšie,“ povedala Ann Kearney-Cook, psychologička zo Cincinnati, ktorá sa špecializuje na problematiku vnímania tela a potravy.

Médiá a reklamy spájajú ploché brucho so žiaducimi vlastnosťami, ako je tvrdá práca, osobné odhodlanie a pevná vôľa, dodala. „Preto ľudia hovoria: ‚Chcem ploché brušné svaly. Som fit. Som zdravý. Mám pevnú vôľu‘.“

prechádzka, žena , tréning, beh, zima, príroda Čítajte viac Obyčajná prechádzka? Vyťažte z nej viac - pre kondičku aj zdravie

V skutočnosti však väčšina ľudí, vrátane mnohých tých, ktorí sú celkovo zdraví, nemá vyrysované brucho a odborníci varujú, že držať neustále zovreté brušné svaly nie je z dlhodobého hľadiska zdravé. „Je to bolestivé,“ povedala Kearney-Cook. „Nie je to dobré pre celý váš systém.“

Dobrou správou je, že je možné svaly tohto zvyku zbaviť. Kľúčovým počiatočným krokom je uvedomiť si, že zvierate brušné svaly, aj keď to nepotrebujete, povedala Wiebe. Zatiaľ, čo pri zdvíhaní činky treba brušné svaly zapojiť, nemali by ste ich napínať plnou silou, keď stojíte v rade v obchode s potravinami.

Jeffcoat dodala, že mnoho ľudí stále chodí so zatiahnutým bruchom, pretože si myslia, že by to mali robiť – či už kvôli držaniu tela alebo z estetických dôvodov. „Nemalo by to byť tak, že neustále idete na 80 až 100 percent maximálneho napätia. Malo by to byť skôr 20 až 30 percent,“ povedala.

Podľa odborníkov by mali ľudia vnímať všetky možné negatívne príznaky súvisiace s panvovým dnom, ako sú abnormálne funkcie močového mechúra a čriev alebo bolestivý sex. Ďalšie príznaky neustáleho sťahovania brušných svalov môžu byť skôr vizuálne – vrátane vyklenutia podbruška a rozšírenia hrudného koša.

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #brušné svaly

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...