Máte svalovú horúčku? Vylihovaním v posteli sa jej nezbavíte, ľahké cvičenie pomáha

Prehnali ste to s intenzitou počas tréningu a teraz telo reaguje svalovou horúčkou? To ešte neznamená, že máte celý deň preležať v posteli, nie je to choroba.

15.11.2021 13:00
žena, cvičenie, chrbát, chrbtica, pohyb Foto:
Ľahké cvičenia sa dajú robiť aj so svalovicou.
debata

Svalová horúčka alebo DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) sa prejavuje bolesťami svalov, ktoré sa o slovo prihlásia pár hodín po tréningu. Iste, pohyby sú vám v tomto stave nepríjemné a svojmu telu by ste mali dopriať odpočinok, aby sa mohlo zotaviť.

„Skákať“ napriek svalovej horúčke z jedného silového cvičenia na druhé rozhodne nie je správnym krokom. Svalovica však neznamená „lístok“ na celodenné vylihovanie v posteli, koniec koncov, nejde o chorobu. Ľahké cvičenia ako chôdza, cyklistika v miernom tempe, joga alebo plávanie sú dokonca dôležitými nástrojmi pri regenerácii a netreba sa im vyhýbať.

plank, planking, tréning, žena, cvičenie Čítajte viac Čo vám prinesie každodenné cvičeniu planku?

Pomáhajú tiež ľadové kúpele a dostatok jedla bohatého na bielkoviny, takisto kvalitný spánok po tréningu. Okrem toho je vždy treba myslieť na počiatočné zahriatie a následný strečing po tréningu.

Kvôli mikrotrhlinkám vo svale sa objavia zápaly, ktoré sa prejavia bolesťou pár hodín po cvičení. Poškodenie svalových mikrovlákien je len dočasné, po zrastení sa spevňujú. Tekutina sa pri takomto poškodení mikrovláken dostane do trhlín a sval „napuchne“, čo následne spôsobuje bolesť. Túto tekutinu je možné rýchlejšie odstrániť miernym cvičením – vyskúšajte aktivity spomenuté vyššie.

Nedostatok pohybu je jeden zo zásadných problémov modernej civilizácie, ktorý prináša so sebou veľké množstvo negatív. Pozrite si reláciu Ide o nás

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #regenerácia #svalovka #svalovica #svalová harúčka

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...