Chyba nie je v našom prijímači
Ak podľahneme chuti na sladkosti či iné maškrty, dôvodom tohto stavu nie je nedostatok sebakontroly alebo vôle. „Túžba po jedle je evolučný mechanizmus, ktorý nás chráni pred vyhubením. V prípade, že nejakú dobu nejeme, naše telo začne túžiť najmä po potravinách s obsahom cukru a tuku,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com odborníčka na výživu Dena Gershkovich. Príčinou tohto stavu je stres, do ktorého dostávame naše telo. To nám v snahe rýchlo doplniť chýbajúcu energiu signalizuje, že máme jesť vysoko kalorické jedlá. Namiesto jablka, zeleniny alebo celozrnného pečiva tak po dlhšom hladovaní siahame priamo po energeticky nabitom jedle v podobe zákuskov, koláčov alebo tiež po vyprážaných potravinách a zemiakových lupienkoch.
Poznáte techniku oneskorenia?
Dietologička Melissa Mitri hovorí, že s túžbou maškrtiť netreba zbytočne bojovať. Pravdou podľa nej je, že čím viac odolávame nejakej dobrote, tým je väčšia šanca, že jej v konečnom dôsledku skonzumujeme viac. „Ak sa budeme presviedčať, že jedlo po ktorom túžime je zlé, bude sa nám na neho v skutočnosti zvyšovať chuť,“ vysvetľuje. Namiesto odopierania si tak máme dopriať v malom množstve aj tie druhy jedla, ktoré nie sú výstavnou skriňou zdravého stravovania. V danom prípade sa osvedčila aj takzvaná technika „oneskorenia“. Tento spôsob odolávania jedlu je založený na tom, že si nezdravú maškrtu doprajeme, ale o čosi neskôr. Ak vieme, že si môžeme dať takéto jedlo neskôr, stane sa pre nás podľa Melissy Mitri túžba po ňom menej naliehavá.

Toto sa stane, ak vynecháme raňajky
Chuť na sladké a slané potraviny sa radikálne zvyšuje aj po vynechaní raňajok. Živiny, ktoré dodáme telu počas prvého jedla dňa dodávajú telu potrebné sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny a minerálne látky. Dostatočné množstvo energie zároveň pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a uvoľňovanie hormónu inzulínu, ktorý sa podieľa na jeho štiepení. Podľa osobného trénera Jamieho Hickeyho túžbu po nezdravom jedle zaženieme najmä vtedy, ak si na raňajky doprajeme jedlá bohaté na proteíny. Ako vysvetľuje výskum vedcov z University of Missouri zistila, že konzumácia bielkovín počas raňajok znižuje mozgové signály, ktoré vplývajú na naše nesprávne stravovacie návyky.
Čaj i trochu pohybu zmiernia hlad
Rozbúrené chute pomáha regulovať aj dúšok čerstvého čaju. Upokojuje žalúdok a zároveň hydratuje telo. Odborníčka na výživu Christina Towle odporúča piť čaje bohaté na takzvané adaptogény. Ide o látky, ktoré upokojujú organizmus a pôsobia relaxačne. Medzi takéto rastliny patrí napríklad medovka, mäta a levanduľa. Rozličné chute udrží na uzde aj fyzický pohyb. V prípade, ak pociťujeme silnú túžbu zjesť niečo sladké a náhle rozptýlime našu pozornosť aktivitou, spomínané napätie sa zmierni. Výborným spôsobom tohto druhu rozptýlenia je prechádzka so psom, cvičenie jogy, ale aj umývanie riadu či upratovanie.